Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Ambassadøren som ble massør

Harry Landau var Sveriges viseambassadør i Sveits og Liechtenstein, men bestemte seg for å skifte yrke. I dag er han massør med egen klinikk i Zürich, og han stortrives i sitt yrke.

Harry har bodd i Sveits i 14 år, men reiste til Axelsons i Göteborg for å utdanne seg til medisinsk massasjeterapeut. – «Jeg tok grunnutdanningen som massør i Sveits, og har fortsatt med trinn 2 og nå trinn 3 på Axelsons i Sverige.
Det er så mange faguttrykk og medisinske begreper, så det føles godt å få den mer avanserte teorien på morsmålet, sier Harry. Harry Landau flyttet fra Sverige på grunn av sitt arbeid i det svenske regjeringskansliet (UD), som ambassaderåd og Sveriges viseambassadør i Sveits og Liechtenstein.

Hvordan tok du beslutningen om å gå fra ambassadør til massør?

– «Når man jobber for Utenriksdepartementet, må man flytte hvert tredje år, og jeg begynte å synes det var litt slitsomt», sier Harry. «Etter hvert gikk det opp for meg at jeg hadde lyst til å jobbe med å få folk til å føle seg vel, og derfor kanskje bli massør. Jeg har selv hatt en rekke idrettsskader og andre skader der jeg har fått hjelp av kyndige fysioterapeuter, og jeg har vært fascinert av arbeidet deres.
Det føles veldig godt for meg å kunne hjelpe mennesker som er stresset og har det vondt et eller annet sted. Klientene mine er en blandet gjeng. Omtrent en tredjedel er idrettsfolk, noen av dem er idrettsutøvere. Jeg lytter til hva de trenger, for eksempel før en konkurranse eller lignende, og tilpasser behandlingen til dem.
Jeg jobber hovedsakelig med sportsmassasje, for å løse opp smerter og spenninger, og jeg bruker gjerne metoder som revolving, StrainCounterStrain og lignende. Jeg har også mange klienter med stressende «intellektuelle jobber» som advokater, administrerende direktører og andre, som har det veldig travelt i jobben og er veldig stresset når de går hjem om kvelden.
Her i Sveits er det også mange husmødre, og de kommer med en annen type stress. Når klienten er veldig stresset, gir jeg en blanding av avspenning og terapeutisk massasje. Jeg tilpasser alltid behandlingen og fokuserer på klientens behov. Jeg har en del SPA-teknikker i bagasjen fra jobben på et luksushotell her i Zürich, og derfor liker jeg å inkorporere litt velvære i behandlingstimene mine.

De fleste har behov for det. Jeg kjenner selv igjen symptomene jeg ser hos mange av klientene mine, jeg har selv sittet på en kontorstol i dagevis og kan lett relatere til stress og spenninger som kommer av stillesittende og statiske arbeidsstillinger – og også fra arbeidskrevende kolleger. I begynnelsen som massør kjente jeg på de mange timene i stående stilling, men nå har kroppen vent seg til det og det føles godt, jeg føler meg sterkere nå. Jeg er veldig oppmerksom på arbeidsstillingen min, jeg trener regelmessig og er også blitt mer bevisst på hvordan jeg går og står i hverdagen.

Nå har jeg jobbet med massasje i 5-6 år, og jeg har min egen klinikk i Zürich. Jeg startet virksomheten min i et rom hjemme, prosessen fikk lov til å ta sin tid. Det var ikke en beslutning som ble tatt over natten. Etter hvert som tiden gikk, gikk det bedre og bedre, det kom flere og flere klienter, og til slutt var jeg nesten fulltidsansatt. Jeg er veldig glad og trives i den nye jobben min. Å kunne hjelpe andre i løpet av bare en time gir meg et kick. Og å se klientene forlate klinikken med et smil om munnen gjør meg glad.

Hvordan finner kundene dine deg?

– Delvis via nettsiden min, delvis via blant annet Tripadvisor. Dette har vært veldig bra for meg! Jeg ligger på 5. plass på listen over 140 massasjestudioer i Zürich, og gjennom Tripadvisor får jeg både turister og mange lokale kunder. Som bedriftseier må du registrere deg på Tripadvisor, og så kan kundene gi tilbakemeldinger. Det er selvfølgelig viktig å holde seg oppdatert og tilby gode behandlinger. Hvis noen har hatt en dårlig opplevelse, kan alle se det i anmeldelsene deres!
Jeg er også oppført på 5-6 forskjellige sveitsiske søkesider, på Facebook og i en turistbrosjyre her i Zürich. Etter intervjuet vårt har Harry booket tre kunder. Før det skal han på treningsstudio. – «Det passer meg å ha full kontroll over min egen agenda», sier han.
Friheten er uvurderlig etter mange år som ansatt i store byråkratiske organisasjoner. Harry forteller også at han nettopp har fått et par brev om at han har søkt om å få diplomet sitt fra Axelson godkjent i det sveitsiske helsevesenet.

Hva vil det si å bli anerkjent?

– Utdanningen som kreves i Sveits er noe mindre omfattende enn Axelsons trinn 2, men det er likevel vanskelig å få de sveitsiske myndighetene til å godkjenne utenlandsk utdanning.

Det ville være praktisk hvis jeg blir godkjent, da kan klientene mine få tilbake 90 % av kostnaden for massasjen hos meg gjennom helseforsikringen. Om utdanningen min hos Axelsons er «godkjent» eller ikke, påvirker ikke min forretningsdrift De klientene som er fornøyde med behandlingene mine og min profesjonalitet, vil fortsette å komme selv om jeg ikke er godkjent av det sveitsiske helsevesenet. Det virker som om det viktigste blant sveitserne er at de føler seg trygge på massøren sin, og at de får den hjelpen de har kommet for. Det hadde vært fint å kunne tilby det til kundene mine – i tillegg til at jeg ønsker å komme gjennom en godkjenning fordi Axelsons trinn 2 faktisk inneholder mer enn det de krever for en godkjenning.

Du kan få tilbake 90 % av kostnadene for en massasje gjennom helsevesenet i Sveits?

– Ja, helsevesenet her er veldig annerledes enn i Sverige! Det er obligatorisk for alle som bor i Sveits å ha en helseforsikring. Denne forsikringen må imidlertid ikke forveksles med den private helseforsikringen som du kan tegne i Sverige. Grunnforsikringen betaler medisinske utgifter og gir rask tilgang og behandling i landet. Deretter kan du, hvis du ønsker det, legge til ekstra ytelser som du ønsker å inkludere i forsikringen. Massasje er en svært vanlig ytelse. Man trenger ikke henvisning fra lege eller lignende for å få massasje, det holder å ha massasje inkludert i forsikringen og å gå til en massør som er autorisert. – Helsevesenet her i Sveits er slik et helsevesen skal være; tilgangen til helsehjelp er helt på pasientens premisser, og man kan oppsøke lege når man vil. Fastlegen er en du kan ringe når han er på ferie eller på julaften, og du har som regel mobilnummeret til fastlegen eller legen som har behandlet deg. På grunn av sin tilgjengelighet kan fastlegen gjøre mye av det man ellers ville dratt til sykehuset for.
Dette gjelder alle, også de som har nøyd seg med en grunnforsikring. Da jeg jobbet på den svenske ambassaden, hadde jeg en parlamentarikerdelegasjon som kom til Bern, og jeg tok dem med til universitetssykehuset der vi møtte sykehusdirektøren. En av parlamentsmedlemmene spurte hvor lang ventetid det var på hofteoperasjoner? Direktøren forsto ikke spørsmålet. Ventetider? Pasientene får time når det passer dem å bli operert! Det finnes ingen ventelister i Sveits.
Hvis du havner på sykehus, er det vanlig at de kommer med lunsjmenyen og spør om du vil ha fransk eller sørafrikansk vin til maten. Men når det gjelder velvære og alternativ behandling, inkludert forebyggende ting som ergonomi på arbeidsplassen, ligger vi lenger fremme i Sverige.
Her tilpasses for eksempel ikke arbeidsplassen med mindre noen er funksjonshemmet, og det er ingen automatikk i at friske ansatte får høydejusterbare bord. Selvrehabilitering og hjelp til selvhjelp er aksepterte begreper i Sverige – her i Sveits kommer folk til massøren først og fremst for å få et fiks, ikke for å få hjemmeøvelser og livsstilsråd. Jeg gir fortsatt de fleste hjemmelekser – akkurat slik jeg lærte det på Axelsons.

Hva får du ut av å studere Trinn 3 for å bli medisinsk massasjeterapeut?

– Jeg har alltid vært i en læringsprosess, og det synes jeg gjør jobben interessant! Jeg er egentlig jurist med to mastergrader i bagasjen, men jeg har alltid videreutdannet meg. Jeg liker å bli bedre og å utvikle meg i det jeg gjør.
I min nåværende rolle ønsker jeg å kunne forstå kundenes problemer, ha mange metoder å velge mellom for å kunne hjelpe flere, og kunne gi dem velinformerte råd. Jeg er overrasket over hvor mange nyutdannede som faktisk går videre på massasjeutdanningens trinn 2 og 3 hos Axelsons! Jeg var ikke den eneste som hadde en universitetsutdannelse bak meg.
Jeg har medstudenter som har gått på KTH, 4-5 ingeniører, en kirkemusiker og en bankrevisor, pluss selvfølgelig noen i 25-årene som valgte massasjeyrket som sitt første yrke. Personlig liker jeg å hjelpe mennesker. Jeg bryr meg mer om å ha det hyggelig enn om hvilken tittel jeg har. For meg vokste det frem, både beslutningen og jobben. Å være massør passer meg veldig godt, og jeg synes det er utrolig stimulerende og interessant.

Ble du inspirert av Harrys historie? Vurderer du å bytte jobb eller karriere? Har du lyst til å prøve noe nytt? Da må du ikke gå glipp av våre andre inspirerende og tankevekkende artikler om samme tema: