Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Det er aldri for sent å skifte karriere

Bytt karriere Axelsons.se

Denne artikkelen er skrevet for deg som ønsker å skifte karriere.

Å bytte karriere er en skremmende tanke for mange. Med god grunn! Du begir deg tross alt ut i det ukjente.

Vi kan imidlertid love at du vil føle deg bedre til mote etter å ha lest denne artikkelen.

Du vil blant annet kunne lese om:

  • Du er ikke den eneste som tenker på et karriereskifte.
  • Andre som faktisk tok steget og skiftet karriere.
  • Det er aldri for sent å skifte karriere (bare spør Elsie, 82)
  • Hvordan gjøre det mindre skummelt og uten risiko (le i møte med det ukjente)
  • Bytte jobb etter utbrenthet

Du vil kunne lære mer om å skifte karriere, bli inspirert av andre som har gjort det, og finne motet til å utnytte dine styrker og talenter bedre.

Vårt håp er å inspirere og vise hvordan du kan skifte karriere og samtidig hjelpe deg selv og andre i prosessen!

Infografikk om karriereskift Axelsons.se

56 % vurderer å skifte karriere

Tenker du på et karriereskifte? Det er du ikke alene om. Faktisk ønsker mer enn halvparten av alle mennesker å bytte jobb. I hvert fall hvis man ser på personer mellom 40 og 55 år. Da Folkuniversitetet gjennomførte sin årlige undersøkelse midtkarrierebarometeret viste den at 56 prosent av alle respondentene ønsket å bytte jobb. Det triste er at bare 13 % av de spurte er på utkikk etter en jobb.

13 % betyr at hele 46 % ønsker å bytte jobb, men ikke er på utkikk etter en ny jobb eller en ny karriere. Selv om de ønsker det. Men det er kanskje ikke så overraskende. Å skifte karriere har en pris. Det må du kanskje:

  • Lær noe nytt.
  • Ta en liten risiko (mer om det senere).
  • Redd for hva andre vil tenke.

Kanskje du selv er i tvil? Med god grunn, Det kan være litt skummelt å skifte karriere, for det krever at du lærer deg nye ferdigheter og utvikler deg selv. Det kan også være risikabelt, og folk rundt deg kan tro at du er gal som gir opp den godt betalte jobben din. Men la oss gi deg et annet perspektiv ved å stille et enkelt spørsmål:

Hva er konsekvensene av å fortsette å jobbe med noe du ikke vil?

Søndag morgen kan du ha angst for at helgen allerede er over, og du hater mandager. Eller du føler kanskje at du ikke utvikler deg og ikke lærer noe lenger. Du stiller kanskje spørsmål ved om du bruker styrkene og talentene dine i arbeidet ditt? Eller du tenker kanskje at jeg ikke liker jobben min og det jeg gjør.

Dette er bare noen vanlige følelser og tanker du kan ha. Eller så kan misnøyen manifestere seg på andre måter. Kanskje påvirker det forholdet ditt, humøret ditt eller stresser deg. Men vent, ville ikke denne artikkelen få meg til å føle meg bedre om jeg skulle bytte karriere?

Vi kommer til det, men husk at du ikke er alene.

Skifte karriere midt i livet

Skifte karriere midt i livet

Hvis du er en av de 56 % som ønsker å skifte karriere midt i livet, er sjansen stor for at du tenker:

Men jeg er for gammel!

Men det er så langt fra sannheten som man kan komme. Uansett om du ønsker å skifte karriere som 40-åring, 45-åring eller etter fylte 50, er det ikke for sent! Det kan mange av våre studenter skrive under på. Å være «for gammel» er noe vår hovedlærer på den populære yogalærerutdanningen Sandra Grundstoff snakker om i sin artikkel Hvorfor ikke leve til vi dør.

Etter å ha lest den vil det være vanskelig å si at du er for gammel til å skifte karriere midt i livet. Sandras yngste yogalærerstudent var 19 år, mens Elsie, den eldste, var 82 år da hun ble utdannet. Når det er sagt, vil det være vanskelig for deg å bruke alder som en unnskyldning for ikke å skifte karriere.

Skifter karriere når du er 50

Men Elsie er unntaket som bekrefter regelen, tenker du kanskje. Det kan virke sent å skifte karriere som 50-åring, men er det virkelig det? Avhengig av når du ønsker å pensjonere deg, har du 10-15 år igjen av yrkeslivet ditt. Forutsatt at du ikke ønsker å fortsette å jobbe, selvfølgelig!

Har du tenkt på hva du vil gjøre når du blir pensjonist? Eller om du kanskje vil jobbe litt ekstra?

Et utdrag fra Sandras artikkel:

Mange av studentene har vært over 65, over 60, over 50. Mange har sagt opp, startet egen virksomhet, skilt seg, fått nye nære venner, flyttet, begynt å organisere retreater. En klok person skal ha sagt: «Vi slutter ikke å spille fordi vi blir eldre – vi blir eldre fordi vi slutter å spille».

Noen mer konkrete eksempler er

Torgny 69 begynte på Axelsons i en alder av 65 år. I dag driver han sin egen klinikk. Les mer om Torgny her.

Anki supplerer pensjonisttilværelsen som yogalærer ved å organisere turer til Frankrike. Nysgjerrig på hvordan Anki gjorde det? Les mer her.

Pär begynte å studere i 2017, samme år som han fylte 55 år. Les hvordan Pär klarte å jobbe ved siden av studiene på Axelsons i artikkelen: Kunnskap er ikke tung å bære.

Lena begynte å utdanne seg til helsecoach (velværekonsulent) da hun fylte 50 år. Les om hennes tanker og reise her.

Men dette er bare et lite utvalg. Det finnes mange flere historier om mennesker med ulike erfaringer som har byttet karriere. Hver historie er unik, og felles for dem alle er at ingen angrer.

Vi fortalte deg at du ikke var alene, og at du ville føle deg bedre når du skulle bytte karriere.

De samme argumentene som ovenfor gjelder hvis du tenker på å skifte karriere når du er 40. Enten du nærmer deg 40, er 40 eller ønsker å skifte karriere når du er 45 og oppover. Dette gjelder uansett om du ønsker å skifte karriere til noe innen helsevesenet eller noe annet. Det er aldri for sent – bare se på Elsie!

Hvorfor skifte karriere

Hvorfor skifte karriere?

Hvorfor skifte karriere? er et annet vanlig spørsmål vi ofte møter. Svaret er at det kan være mange forskjellige grunner. Du er kanskje en av de 56 % som ikke er helt fornøyd med jobben eller karrieren din. Årsaken til det kan blant annet være

  • Målene dine har endret seg.
  • Du ønsker å utnytte dine sterke sider og talenter.
  • Verdiene deres er forskjellige.
  • Du har fått øynene opp for nye interesser.
  • Du ønsker kanskje mer frihet.
  • Karrierevalget var tilfeldig
  • Du ønsker å gjøre en endring
  • Omgivelsene dine har endret seg

Dette er bare noen av grunnene til at du kanskje vurderer å bytte karriere. Du kan selvfølgelig ha andre grunner som gjør deg nysgjerrig på et skifte. Uansett hva grunnen er, vet du nå at du ikke er alene, og at det finnes mennesker som faktisk våger å bytte karriere.

Spørsmålet blir: Hvorfor gjør du det ikke?

Karriereskifte uten risiko og frykt

Karriereskifte uten risiko og frykt

Kan du bytte karriere uten risiko? Tilbake til Mitt i karriären-barometeret. I forbindelse med rapporten er karriereekspert Charlotte Hågård intervjuet. Hun påpeker at hvis 56 % ønsker å bytte karriere, men bare 13 % er på utkikk etter noe nytt, er det ille. Hva med samholdet og engasjementet på arbeidsplassen hvis mer enn halvparten ønsker å skifte karriere?

Kanskje enda viktigere er hvorfor hun tror at folk ikke bytter karriere. Der fremhever hun:

  • Dårlig selvinnsikt
  • Uklare målsetninger
  • Frykten for det ukjente

Hvis du har funnet veien hit og lest så langt, lider du sannsynligvis ikke av dårlig selvinnsikt (at du ikke engang vet at du ønsker å skifte karriere). Men du har kanskje uklare mål, det vil si hva du ønsker å gjøre, oppnå eller jobbe med. Dette er selvfølgelig noe som bare du kan svare på.

Samtidig er det ganske sannsynlig at du er redd for det ukjente. Med andre ord risikoen det kan innebære. Vi har allerede gått gjennom konsekvensene av å ikke gjøre noe. Vi kan bare gjenta det Charlotte påpeker: «Flere må våge mer».

Lettere sagt enn gjort, ikke sant?

Bli kvitt risiko og frykt

En måte å bli kvitt risikoen og frykten ved et karriereskifte på, er å gjøre det parallelt med den jobben du har i dag. Ta et nettkurs, kveldskurs, fjernundervisningskurs eller vanlig opplæring, men fortsett i din vanlige jobb i mellomtiden.

Enten du vil jobbe med velvære eller noe annet, er dette en fin måte å kvitte seg med risikoen og frykten for det ukjente på.

Det verste som kan skje, er at du lærer deg ting innenfor et felt du er interessert i. Denne kunnskapen tar du med deg uansett om du vil bytte karriere eller ikke, og du har fortsatt den gamle jobben din. Du kan med andre ord alltid fortsette å gjøre det du gjorde før.

Mange av studentene våre velger å studere hos oss ved siden av jobben. Vi snakket om Pär tidligere i artikkelen, men du kan også lese og bli inspirert av Te Hedlund Jonsson, som studerte ved siden av jobben sin.

I løpet av studiet vil du møte likesinnede studenter. Hvis du også velger en karriere innen velvære, vil du ha lærere som kan hjelpe og støtte deg med sine mange års erfaring i bransjen. Du blir også inspirert og kan stille spørsmål om alt som har med yrket å gjøre. Men kanskje den største fordelen med velvære er nettopp det:

Du lærer å føle deg bedre selv, samtidig som du hjelper andre til å føle seg bedre!

På samme måte kan du gjøre det parallelt med utdanningen hvis du ønsker å skifte karriere og starte din egen virksomhet. Så enten du ønsker å skifte karriere fordi du er på utkikk etter en ny jobb eller fordi du vil starte din egen virksomhet, kan du gjøre det mens du er i jobb.

Begynner ikke det ukjente å føles mindre skremmende?

Bytte jobb etter utbrenthet

Bytte jobb etter utbrenthet

Noen av våre studenter ønsker å bytte jobb etter utbrenthet. Vi lever stressende liv, og utbrenthet og sykefravær blir stadig vanligere. Mange av oss jobber mer og ignorerer faresignalene. Det er ofte først når mer alvorlige symptomer som panikkanfall eller hjerteproblemer dukker opp, at vi gjør noe med det.

Å jobbe etter utbrenthet eller bytte jobb etter utbrenthet kan være vanskelig, noe mange utbrente kjenner seg igjen i. Vi vil ikke late som om vi vet nøyaktig hvordan du har følt det hvis du noen gang har vært utbrent. Hver person opplever det forskjellig.

I stedet ønsker vi å dele tre ulike historier om å bytte jobb etter utbrenthet som vi tidligere har løftet frem her i Axelsons. Vårt håp er å inspirere og vise hvordan du kan skifte karriere og samtidig hjelpe deg selv og andre i prosessen!

  • Lotta møtte veggen etter å ha hatt to jobber og bestemte seg for å selge videre. Ved å bytte jobb etter utbrentheten, jobber hun nå som massør og hjelper andre med å føle seg bedre. Les hennes historie i denne artikkelen: Jeg føler meg skamløst bra.
  • Jessika jobbet som eventmanager da hun ble rammet av kjedsomhetssyndromet. I dag hjelper hun andre med å unngå å havne i samme situasjon. Les historien hennes og hvordan hun gikk fra utbrenthet til å hjelpe andre som helsecoach.

Sammendrag

Mer enn halvparten ønsker å bytte jobb eller karriere, men bare 13 % er aktivt på utkikk. Hvis du er en av dem som tenker på å skifte karriere, kan det være nyttig å fokusere på det du vet, i stedet for å fokusere på det ukjente. Dette kan du gjøre ved å stille deg selv et spørsmål.

Hva er konsekvensene av å fortsette å jobbe med noe du ikke vil?

Husk at alder bare er et tall, og at det aldri er for sent å prøve noe nytt. Vi slutter ikke å leke fordi vi blir eldre – vi blir eldre fordi vi slutter å leke!

Hvis du er interessert i velvære, kan du lese mer om opplæringsprogrammene våre her:

Massasjeopplæring

Opplæring i medisinsk fotpleie

SPA- og hudpleieopplæring

Kroppsterapier

Opplæringsprogrammer i yoga og ayurveda

Trening, ernæring og coaching

Nettbaserte kurs

Vil du lese flere artikler som denne? Da må du ikke gå glipp av den: