Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
En størrelse som ikke passer noen
Yogalærerutdanningen vår er basert på tre grunnleggende rammeverk – alignment, ayurveda og mindfulness. Alle disse bidrar til en forståelse av hvordan yoga kan tilpasses den enkelte, snarere enn omvendt.
På Axelsons yogalærerutdanning ønsker vi alle interesserte velkommen. Vi har hatt studenter som har «prøvd yoga noen få ganger», studenter som har praktisert yoga av og på i 35 år, og alt derimellom. Vi bygger utdanningen på tre hovedrammer; forståelse av alignment, ayurveda og mindfulness. Et ambisiøst prosjekt? Ja, absolutt! Hvordan passer det hele sammen?
Hva er alignment-basert yoga?
Du kan finne mange ulike formuleringer av dette, og jeg vil si dette: Å jobbe med alignment i fysisk yoga betyr at vi legger stor vekt på hvordan vi bruker kroppen helt ned på detaljnivå. Vi er oppmerksomme på vektfordeling og tyngdepunkt, balansert muskelaktivering mellom høyre og venstre side, mellom for- og bakside, mellom aktivering og avspenning. Vi gjør vårt beste for å legge merke til når vi «kollapser» i vanemønstre, når vi overstrekker, overstrammer – eller omvendt.
Vi observerer hvordan vi støtter eller ikke støtter oss selv innenfra og ut, og hvilken energi holdningen vår i de ulike asanaene, yogaposisjonene, gir oss. Hovedhensikten er å unngå skader, både på kort og lang sikt, og å øke kroppsbevisstheten, tilstedeværelsen i kroppen, gjennom handling. Prøv å kjenne alle ti tærne dine fra innsiden akkurat nå. Prøv deretter å spre tærne ut som en vifte. Hvilken av disse to øvelsene gir deg mest direkte oppmerksomhet til tærne dine? Slik jeg ser det, samvirker alignment-arbeid med mindfulness, en aktivering som gir oppmerksomhet og dermed tilstedeværelse i alle deler av kroppen.
Det kan selvfølgelig bli for mye informasjon også, for mye gjøring og for lite væring, så det er selvsagt viktig å finne en balanse. Når vi streber etter å utføre asanas med god alignment, oppdager vi ofte at less is more. Vi kan ikke gå like langt ut i en stilling som om vi ikke brydde oss om alignment og muskulær balanse. På denne måten støtter alignment oss iaparigraha; den yogiske kjerneverdien om å ikke gråte, å ikke ønske å ta mer enn vi trenger. Hvor langt, hvor dypt skal jeg gå i en asana? Ikke dypere enn at du kan opprettholde god alignment!
Les tidligere artikler om hva alignment-basert yoga innebærer!
Det er lett å bli lurt til å tro at alignment-basert yoga er hyperavansert og krever perfeksjon av oss. Jeg tror ikke det. Men en alignment-basert tilnærming gir mer innhold og verdi til selv de enkleste øvelser og posisjoner, der en liten bevegelse krever mye tilstedeværelse i kroppen og muskulært arbeid. Da spiller det ikke lenger så stor rolle hvilket «nivå» vi trener på. Alle øvelser, i en eller annen form, kan være givende for alle. Visst er det krevende, men det krever bare noe av deg der du er akkurat nå.
Interessert i yoga? Les mer om alle våre yogautdanninger, ayurvedautdanninger, yinyogautdanninger eller yogamassasjeutdanninger. Her kan du også lese om alle våre utdanninger og kurs. Få det bedre selv og få andre til å få det bedre sammen med oss i Axelsons og våre dyktige yogalærere!
Hvor kommer mindfulness inn i bildet?
Mindfulness beskrives ofte ganske enkelt som «oppmerksomt nærvær». Vi som underviser på programmet har alle minst én fot i meditasjonens verden, og vårt utgangspunkt er meditasjonsteknikker der vi lar oppmerksomheten hvile på det som er – kroppen, pusten, sansningene – i motsetning til meditasjon på skapte objekter som mantraer og lignende.
Mindfulness som metode har sine røtter i den buddhistiske Vipassana-tradisjonen, og Vipassana oversettes gjerne med å se tingene slik de er. Mindfulness eller meditasjon er en bevissthetstilstand, og en betegnelse på metoder som brukes for å trene oss opp i denne tilstanden.
Metodene kan praktiseres sittende, mens man velger bort all aktivitet og inntrykk, og de kan praktiseres mens man er i aktivitet – i yoga så vel som i hverdagssituasjoner. I utdanningen vier vi oss til kortere og lengre sittende meditasjonsøkter, som grunnlag for en hjemmepraksis og for å kunne veilede sine elever i denne typen metodikk.
Mindfulness er også grunnlaget for å kunne observere kroppen på den måten vi gjør i den alignmentbaserte asanatreningen – og også i andre uttrykk studenten møter i løpet av utdanningen, som for eksempel Yin Yoga. I Yin Yoga jobbes det til en viss grad med alignment, men ikke på samme måte. Den kroppslige oppmerksomheten er først og fremst rettet mot selve avspenningsprosessen – det å få hjernen til å slutte å sende signaler til musklene om aktivitet. Dette krever også en høy grad av oppmerksomt nærvær i kroppen, og er dermed nært beslektet med mindfulness.
Les tidligere artikler om Mindfulness!
Mindfulness kan være en mulig beskrivelse av essensen i yoga, ettersom yoga opprinnelig er en praksis for å stille sinnets vandring. Kombinert med en forståelse av alignment gir mindfulness et grunnlag for skadefri praksis, for å legge egen og elevenes praksis på et passende vanskelighetsnivå, og for å legge merke til hva vi faktisk gjør på yogamatten, både utvendig og innvendig. Ikke alle asanas er mulige å utføre for alle mennesker. Men alle mennesker kan trene seg opp til å øke sin tilstedeværelse og bevissthet i kroppen, og dermed i livet.
Hvilken rolle spiller ayurveda i denne sammenhengen?
I løpet av utdanningen får studentene en grunnleggende innføring i ayurveda, et enormt omfattende system for forebyggende, holistisk helsepleie.
Ayurveda som helhet er et komplett behandlingssystem som også brukes til å behandle sykdommer som allerede har brutt gjennom, men det planet vi beveger oss på under utdanningen er orienterende og forebyggende. Ayurvedaens rolle i denne sammenhengen er først og fremst å gi studentene en systematisk måte å se på det faktum at vi alle er forskjellige. Og ikke bare er vi forskjellige fra hverandre, men de påvirkningene vi kommer i kontakt med i løpet av livet, i løpet av årets sykluser, i løpet av dagen, påvirker oss ulikt. Hvis vi i vår yogapraksis ikke lytter innover, går vi glipp av viktig informasjon om hvordan vi har det akkurat nå og hva vi trenger mest.
Hvis vi som yogalærere ikke innser at elevene er forskjellige og trenger ulike ting, kan vi presse både dem og oss selv ut fra en forutinntatt forestilling om hvordan yoga skal praktiseres eller hva som er bra. Det er ikke realistisk å forvente at vi etter utdanningen vil ha kapasitet til å skreddersy en perfekt tilpasset yoga til hver enkelt person som dukker opp. Det er en prosess vi må regne med vil fortsette så lenge vi jobber med mennesker, inkludert oss selv.
Det ayurveda kan gi oss, er en god plattform for å kunne gjenkjenne energiene som er i spill. Å kunne gjenkjenne Vata når vi blir ukonsentrerte, mentalt stressede eller rastløse, engstelige og glemsomme, og vite at vi kan hjelpe oss selv med rolige øvelser, meditasjon og dyp pusting. Å kunne identifisere Pitta som den som vil være best i alt og tar på seg ekstraarbeid på jobben mens den sammenligner seg med alle andre – og innse at vi ikke har godt av å fortsette med det samme på yogamatten. Å kunne avdekkeKapha som helst vil bli liggende i sengen, og gi den en vennlig dytt med noen energiske solhilsener.
Les tidligere artikler om Ayurveda!
Den hjemlige ayurvedaen som studentene lærer, støtter også opp om en helhetlig livsstil som går hånd i hånd med yoga, der vi kan bli mer og mer bevisste på hvordan vi påvirkes av alt vi velger; døgnrytme, kosthold, venner, interesser, og få bedre innsikt i når valgene våre skaper balanse eller ikke. På denne måten støtter Ayurveda, sammen med Alignment og Mindfulness, oss i å kunne tilpasse vår praksis til hvem og hvor vi er.
Kan du alt om Alignment, Ayurveda og Mindfulness når du er ferdig utdannet?
Selvsagt ikke! Det er ikke fysisk mulig. For det første ligger det i yogaens natur, og kanskje i alt som har med kropp, sinn, følelser og væren å gjøre, at vi ikke kan bli fullært. Jeg ville vært redd for en lærer som hevdet å «vite alt»! Mye av det vi snakker om, er mer basert på en indre forståelse enn på teoretisk kunnskap. Det vi kan tilby, er et fundament å stå på, en pekepinn på hvordan du kan fortsette utforskningen din, og noen gode rammer for hva du bør se etter for å holde deg selv og elevene dine skadefrie og på rett spor.
Fordi det vi tilbyr ikke er et ferdig system, ikke en «one-size-fits-all»-løsning, gir det studenten mer kapasitet til å tilpasse yogaen og undervisningen sin, men også mer å ta hensyn til og lære mer om. Vårt håp for det vi ønsker å sende studentene videre med etter eksamen, er et realistisk bilde av hvor de befinner seg som utøvere og potensielle lærere. Vi har hatt flere studenter som har startet eget studio ganske umiddelbart etter endt utdanning, og som nå har yoga som hovedbeskjeftigelse og inntektskilde.
Og vi har hatt mange elever som innsiktsfullt har sagt at de ønsker å dra hjem og fortsette å praktisere en stund til, før de føler seg klare. Dette henger selvfølgelig ofte sammen med hvor mye man har praktisert før utdanningen, og hvor mye man praktiserer mellom samlingene.
Men vi har også hatt elever som har «prøvd yoga noen ganger» før de kom til oss, og som etter endt opplæring har satt sammen noen timelange programmer med et utvalg av asanas, meditasjon og pusteøvelser som de har blitt godt kjent med, og gått ut med disse programmene til grupper som kunne ha nytte av det. Det er ikke relevant om vi «kan alt», men at vi vet det vi kan og ikke later som noe annet. Med en grunnleggende forståelse av alignment, mindfulness og ayurveda har vi et godt utgangspunkt for å kunne støtte elevene våre i å tilpasse treningen til deres individuelle behov. På alle tre områdene kan vi deretter fortsette å utdype vår forståelse så mye vi vil, resten av livet.