Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Massasje – en grunnleggende menneskelig ferdighet!

Å bruke hendene til å få en annen person til å føle seg bedre er noe grunnleggende menneskelig, og noe alle kan gjøre! I tillegg finnes det et vell av teknikker vi kan lære oss for å bli dyktigere.

Allerede som små barn vet vi intuitivt at vi kan få oss selv og andre til å slappe av og lindre indre og ytre smerter ved hjelp av berøring. Utover det finnes det et vell av teknikker vi kan lære oss for å bli mer avanserte, til og med for å hjelpe kroppen med å helbrede alvorlige skader og rette opp livslange ubalanser. Her er en introduksjon til massasje hjemme, og en idé om hva en medisinsk massasjeterapeut kan gjøre.

Hva er massasje i hjemmet?

Massasjelærer Helena Ander sier: – Det er et todagers kurs i avspenningsmassasje, for folk som ikke vet noe om massasje fra før. Deltakerne får en tydelig opplevelse av hvor mye massasje kan gjøre for velværet. Det er ikke en terapeutisk massasje, men den kan gi enkel symptomlindring, lindre smerter og spenninger i kroppen, lettehodepine, bedre søvn og slike ting. Man kommer langt med å ta vare på hverandre, og med litt kunnskap kan omsorgen bli enda mer effektiv. Teknisk jobber vi selvfølgelig med grunnleggende teknikker for å gi en god massasje, men også mye med ergonomi, hvordan vi bruker kroppen når vi gir massasje. Når du jobber riktig og skånsomt for deg selv, kan du massere mye lenger og mer uten at det blir vanskelig. Når den som gir massasje er avslappet og bruker kroppen riktig, er det også mer behagelig for mottakeren. Det er en vinn-vinn-situasjon!

Helena Ander

Helena Ander

Å gi massasje er noe mange tror er hardt arbeid, men å sitte ved for eksempel en datamaskin er mye hardere for kroppen! Når du masserer med god teknikk, blir det som en dans, der du beveger deg, flytter kroppsvekten og slapper av. Mange som prøver å gi massasje uten å lære seg noen teknikk i det hele tatt, bruker ofte tommelen eller bare hendene og armene. Og da blir man veldig fort sliten i hendene, kanskje til og med sår. Med god teknikk jobber du med hele kroppen for å få kraft og styrke, og lener kroppsvekten din inn i mottakerens kropp i stedet for å klemme med din egen muskelkraft.

Hvordan undervises det i kurset?



– Vi deler gruppen i to, halvparten massører, halvparten mottakere. Jeg viser en eller to massasjeteknikker om gangen, og så går du til din makker på benken og gjør det jeg nettopp har vist. Jeg og en assistent går rundt og ser på og hjelper til, og sørger for at massørene står riktig, at de bruker hendene og håndleddene skånsomt. Og så bytter vi roller. Man lærer også mye av å ta imot, av å kjenne massasjen på sin egen kropp. Man skjønner fort at det er greit å ta på, det er ikke farlig, men behagelig. Både den som gir og den som tar imot får en god dose oksytocin; det å gi massasje og ta på andre roer deg ned. Hele helgen er preget av hyggelige møter med én person om gangen. Vi jobber med massasje på benk, og prøver også teknikker der mottakeren sitter på en stol og ligger på en madrass på gulvet. Ergonomi er det viktigste, og det er viktig å skaffe seg teknologi for de mulighetene man har hjemme, det er ikke alle som har tenkt å skaffe seg en massasjebenk. Grepene vi jobber med er de samme uansett underlag, det er bare måten man posisjonerer kroppen og flytter vekten på som er forskjellig. Vi lærer bort tre grunnleggende grep: strykninger/effleurage, elting med håndflatene og friksjon med fingertuppene. Vi jobber med hele kroppen med unntak av setemuskler og brystmuskulatur, som vi har vurdert kan bli litt for intimt for et så kort kurs. Vi viser også behandling av disse områdene, men praktiserer det ikke i løpet av kurset. Vi har ingen anatomi, det er et praktisk kurs, veldig hands-on og direkte. Folk er alltid så glade og fornøyde, massasjen hjelper dem til å oppleve en dypere innsikt og forståelse av kropp og sinn. Det er veldig hyggelige og stemningsfulle kurs. Det føles godt å massere og bli massert!

Hvem deltar på et husmassasjekurs og hvorfor?

– Alle som kommer er drevet av motivasjon for å kunne hjelpe og gjøre det fint for andre, det er hyggelig og selvfølgelig selve grunnlaget for å ville massere! Det er et godt kurs for nettopp det. Noen har en spesifikk relasjon hvor de ønsker å kunne hjelpe, noen som står dem nær eller kanskje arbeidskamerater. Det er også mange par som kommer, som ønsker å bli flinkere til å hjelpe hverandre og gi god berøring, de ønsker ofte bare å trene på hverandre, men ellers sirkulerer vi og trener på forskjellige gruppekamerater. Det er heller ikke uvanlig at det kommer gifte menn som har blitt sendt av kona, haha! Alle aldersgrupper er som regel til stede, jeg har hatt deltakere fra tenåringer som kommer med en forelder til folk nærmere 70. Det er også godt å vite at man ikke trenger å være sterk for å jobbe med massasje, det handler om å jobbe med teknikker som gjør at det ikke blir anstrengende. Uansett kroppsstørrelse og styrke kan man lære seg å jobbe hardt og dypt der det trengs. Og så er det de som er nysgjerrige på å bli massør som yrke, noe som også er en vanlig motivasjon for å ta kurset. Jeg er nøye med å presisere at teknikkene vi lærer bort i løpet av helgen er langt fra alt! Noen tror at de kan åpne en klinikk og bli profesjonell massør på to dager, men så enkelt er det ikke! Som profesjonell massør har du mange flere verktøy å jobbe med – det er stor forskjell på å gi en times avslappingsmassasje til en venn og å gi terapeutiske behandlinger på fulltid!
Og så er det selvfølgelig mange flere teknikker du jobber med. Massasje er grunnlaget for nesten alle andre terapiformer. Kan du anatomien, har du et fantastisk grunnlag. Å ta naturlig i mennesker er veldig viktig å kunne. Både for deg selv og for andre mennesker.
Det er helt grunnleggende, og jeg hadde ikke villet være foruten massasjeterapiutdannelsen min! For meg føles det viktig å vite hvordan kroppen ser ut og fungerer. Å være massør er et fantastisk morsomt yrke.

Nysgjerrig på å ta et massasjekurs? Les mer på vår nettside axelsonsinstitutt.no/massasje. Der finner du alle våre massasjeutdanninger og massasjekurs for deg som ønsker å prøve det ut!

Så hva kan en profesjonell massør gjøre, annet enn å hjelpe folk med å slappe av?

– En medisinsk massasjeterapeut kan for eksempel gi forebyggende og helsebringende massasje, behandle akutte og kroniske muskel- og skjelettplager, det vil si problemer i ledd og muskler, arbeide med idrettsskader, behandle stressrelaterte problemer og arbeide med pasienter med mer alvorlige smerteproblemer. De kan også arbeide med visse problemer som oppstår i forbindelse med sykdommer, som for eksempel revmatiske problemer. Testene de lærer seg, hjelper dem også til å vite når de ikke skal behandle, men sende pasienten videre til lege.
Noen eksempler på slike tester er ortopediske og nevrologiske tester, samt blodtrykksmåling. De har stor kunnskap og bredde og kan derfor nå ut til flere pasientgrupper og også nisje seg selv.

Korte tips til hjemmemassasje Bruk litt olje, men ikke ta for mye, da kommer du ikke dypt inn i musklene. Begynn med mer overfladiske grep og arbeid deg langsomt dypere. Bruk følsomheten i hendene dine. Vær oppmerksom på muskeltonus, kjenn etter hvor muskelen er hardere eller om den føles kald.

Vær også oppmerksom på mottakerens reaksjoner, pust og kroppssignaler – massasjen skal få personen til å slappe av, ikke spenne seg. Du kan også spørre hvordan det føles, om det er hardt eller mykt nok trykk, eller be mottakeren fortelle deg om det kan bli bedre. Stå – eller knel hvis du jobber på gulvet – slik at du kan jobbe med strake armer og lene kroppsvekten din ned gjennom armen og inn i muskelen.