Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Spinat – Hvorfor du bør spise spinat
Spinat har lenge vært ansett som sunt og brukt i matlagingen. Lenge før begrepet supermat ble populært, var det mange som innså at det å spise spinat har mange fordeler, og spinat har lenge blitt tillagt mange positive egenskaper.
Du har sikkert også fått høre at spinat er bra for deg. Men har du noen gang lurt på hvorfor det er så bra? Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen. Vi skal også se nærmere på:
Hva spinat er.
- Forskjellen mellom babyspinat og vanlig spinat.
- Næringsverdi av spinat.
- Er frossen spinat like sunn som fersk spinat eller kokt spinat?
- Hvorfor du bør spise spinat – 8 grunner til at spinat er bra for deg.
- Hvilke ulemper er det med grønnsaken.
- Ofte stilte spørsmål og svar.
Hvis du vil lære mer om spinat og hvorfor det er bra for deg, er det bare å begynne å lese.
Hva er spinat?
De fleste av oss vet at spinat er en grønn plante, og nærmere bestemt en grønnsak som dyrkes i Sverige og mange andre steder i verden. Det mange kanskje ikke vet, er at planten har sin opprinnelse i den vestlige delen av Asia, og Persia (dagens Iran) beskrives vanligvis som stedet der man først begynte å dyrke spinat.
Spinatplanten kan bli opptil 30 cm høy og har både blader og blomster. Det er en ettårig, langdags plante som trives i næringsrik jord. Spinat trenger mye vann for å sikre en god avling. Når spinatbladene har utviklet seg, er det på tide å høste, og når den kommer ut i butikkhyllene, finner du den ofte i to forskjellige formater, fersk eller frossen.
Plantens popularitet kan delvis forklares med den gode smaken og delvis med at den er full av god næring. Så mye at mange kaller den en ekte supermat . Helt siden barndommen har vi blitt fortalt at spinat er godt, at vi må spise det, og viktigheten av å spise det gjentas ofte, spesielt til barn. Det er bare å se på populærkulturen, der Donald Ducks jul er et perfekt eksempel på dette, og mer spesifikt julenissens verksted:
«Molly kan være veldig glad, for hun har spist spinat hver dag» – utbryter julenissen etter å ha sjekket om Molly har vært snill i år, hvorpå julenissen belønner henne med en gave. Et annet klassisk eksempel er Charlie Brown (Popeye), som får ufattelig styrke av å spise en hel krukke med spinat.
Spinatens rolle som supermat ble med andre ord skapt lenge før begrepet supermat i det hele tatt fikk fotfeste! Om det er berettiget eller ikke, ser Vi skal se nærmere på dette nedenfor, men først skal vi se på forskjellen mellom babyspinat og vanlig spinat.
Hva er forskjellen mellom spinat og babyspinat?
I de fleste butikker er den ferske spinaten vanligvis babyspinat. Bladene er ca. 4-5 centimeter lange, og de selges ofte pakket i plastposer. Men hva er egentlig forskjellen på spinat og babyspinat?
Som ordet «baby « antyder, er babyspinat en ung spinatplante som har blitt plukket før den har vokst. Det er med andre ord urversjonen av vanlig spinat, og det er som sagt den vi vanligvis finner i grønnsakshyllene i nesten alle supermarkeder.
Det er imidlertid litt mer uvanlig å finne vanlig (fullvoksen) spinat i butikkene i disse dager. I hvert fall når vi snakker om fersk spinat. Frossen spinat er derimot ofte spinat som har fått lov til å vokse, det vil si høstet senere på året. Så hvis du kjøper frossen spinat, er sjansen stor for at det er en fullvoksen plante.
Forskjellen er egentlig ikke så stor, siden det er samme plante. Den store forskjellen er at vanlig spinat har vokst lenger enn babyspinat, er mykere i konsistensen og kan også ha en annen smak.
Babyspinat er ofte sprøere i konsistensen enn vanlig spinat, og den har en rikere smak. Babyspinat kan også inneholde noen flere vitaminer, men ellers er næringsverdien svært lik, og når vi snakker om næringsverdien til spinat, kan du like gjerne sjekke den ut med en gang.
Næringsverdi av spinat
Som nevnt er næringsverdien i spinat ikke veldig forskjellig mellom laurbærbladspinat og vanlig spinat, men den kan variere noe mellom fersk og frossen spinat, selv om forskjellene heller ikke her er så store.
Men hvis spinaten fordøyes på forhånd for å drepe bakterier, dvs. kokes før frysing, kan noen vitaminer gå tapt. Det er særlig de vannløselige vitaminene som er mest følsomme for forfordøyelse, det vil si vitamin C og vitamin B.
Er frossen spinat like sunn som fersk spinat eller kokt spinat?
Å spise fersk spinat som ikke har vært frossen, er sannsynligvis den beste måten å spise grønnsaken på når det gjelder næringsverdi. Men selv frossen spinat inneholder mye næringsstoffer. Spesielt o Dette er fersk spinat som har blitt frosset ned umiddelbart etter innhøsting. Ikke alle vitaminer og mineraler går tapt på grunn av bløtlegging eller frysing. Tilberedningsprosessen (kokt spinat) kan imidlertid redusere næringsverdien i spinaten i større grad nettopp på grunn av oppvarmingen.
Derfor er det best å spise fersk spinat, selv om frossen spinat også inneholder mye næringsstoffer. Men hvilke næringsstoffer snakker vi om?
Nedenfor finner du næringsverdien til spinat i en tabell.
Næringsinnhold i spinat per 100 gram
- Energi 24 Kcal
- Energi 101 kJ
- Karbohydrater 0,80 g
- Fett 0,39 g
- Protein 3,31 g
- Fibre 2,07 g
- Vann 91,20 g
- Aske 2,28 g
Karbohydrater
- Monosakkarider 0,20 g
- Disakkarider 0,10 g
- Sukrose 0,10 g
- Sukkerarter 0,3 g
Fettsyrer
- Totalt mettede fettsyrer 0,06 g
- Palmitinsyre C16:0 0,05 g
- Totalt enumettede fettsyrer 0,03 g
- Palmitolsyre C16:1 0,01 g
- Oljesyre C18:1 0,02 g
- Totalt flerumettede fettsyrer 0,31 g
- Linolsyre C18:2 0,05 g
- Linolensyre C18:3 0,22 g
Vannløselige vitaminer
- Tiamin 0,110 mg
- Riboflavin 0,170 mg
- Vitamin C 36,7 mg
- Niacin 0,60 mg
- Niacin-ekvivalenter (NE) 1,20 NE
- Vitamin B6 0,280 mg
- Folat 202,0 mg
Fettløselige vitaminer
- Vitamin A (RE) 382,5 RE
- β-karoten 4 540 µg
- Vitamin E 1,94 mg
- Vitamin K 357,0 µg
Mineraler
- Fosfor 45,0 mg
- Jod 4,0 µg
- Jern 2 080 mg
- Kalsium 83,0 mg
- Kalium 730,0 mg
- Kobber 0,230 mg
- Magnesium 95,0 mg
- Natrium 100,0 mg
- Salt 0,25 g
- Selen 10,80 µg
- Sink 0,940 mg
Hvis du har klart å lese så langt, vet du allerede mye om spinat. Det vi skal se på nå, er kanskje den viktigste delen. Det forklarer hvorfor spinat er bra for deg, og hvorfor du bør vurdere å inkludere det i kostholdet ditt!
8 grunner til at spinat er bra for deg
Du har sikkert blitt fortalt at spinat er bra for deg når du har vokst opp. De fleste av oss tar det for gitt at det er bra, men har du noen gang lurt på hvorfor spinat er bra for deg? Eller om du arfor bør du spise spinat ofte? Det er det mange gode grunner til, og det er det vi skal se nærmere på nå.
1. høyt innhold av antioksidanter
Spinat er full av antioksidanter som er svært viktige for kroppen og cellene dine. Antioksidanter hjelper kroppen din med å bekjempe frie radikaler. Disse dannes naturlig i kroppen, men er noe du ikke vil ha for mye av. Enkelt forklart er en fri radikal et molekyl som kan angripe og skade cellene i kroppen din, noe som fører til oksidativt stress. Konsekvensen av dette er en rekke alvorlige sykdommer som kreft og diabetes.
Vi vet, det ble litt forvirrende. Bare husk at antioksidanter er bra fordi de motvirker frie radikaler og oksidativt stress, som er dårlig.
Spinat kan gi deg en stor mengde antioksidanter, noe som hjelper kroppen din og forebygger sykdommer som hjerte- og karsykdommer og diabetes. Det finnes også noen studier som tyder på at spinat kan hjelpe mot visse kreftformer som brystkreft, spiserørskreft og tarmkreft, selv om det kan være behov for mer forskning på dette emnet.
Her vil vi gjerne trekke frem andre gode kilder til antioksidanter som du kan lese mer om. Disse inkluderer tranebær, brokkoli, spirulina og ashwagandha.
2. Spinat kan hjelpe deg å tenke bedre
Visste du at spinat kan hjelpe deg til å tenke bedre? En bedre fungerende hjerne er selvfølgelig ikke en dårlig ting. I dette tilfellet bokstavelig talt. Spinat gir deg nemlig både vitamin K, betakaroten og lutein. Dette er stoffer som er viktige for at kroppen din og hjernen din skal fungere godt. Det skal imidlertid sies at det kan være behov for mer forskning på dette emnet for å fastslå den nøyaktige effekten av disse stoffene og hva som gjør spinat og andre grønne grønnsaker bra for hjernen.
Det er imidlertid nesten ingen tvil om at antioksidantrike grønnsaker beskytter hjernen, og nå vet du allerede at spinat inneholder mye antioksidanter.
3. Spinat kan hjelpe deg å gå ned i vekt
Spinat inneholder noe som kalles thylakoider, et stoff som finnes i cellemembranene til grønne planter. Når du spiser thylakoider, føler du deg mettere. Det stimulerer også hormoner i tarmen som reduserer søtsuget. Metthetsfølelse og mindre søtsug er en kombinasjon som kan gjøre det lettere for deg å spise bedre og samtidig gå ned i vekt. Dette skjer ved at du rett og slett ikke ønsker å spise mer enn du trenger og reduserer kaloriinntaket. At det dårlige sukkeret ikke frister like mye, er også en stor hjelp!
Spinat er også rik på både fiber og vann. Dette kan i sin tur bidra til en bedre fungerende fordøyelse. Så hvis du har problemer med forstoppelse, kan spinat være noe du bør få mer av i kostholdet ditt.
4. Få bedre hud
Skjønnhet kommer innenfra, og det er mye sannhet i det ordtaket, spesielt hvis du sørger for å spise rikelig med spinat! Antioksidantene betakaroten, lutein og zeaxanthin er såkalte karotenoider som er bra for kroppens celler. De fungerer som en slags indre beskyttelse for kroppen mot oksidativt stress som skader cellene. Med glade og energiske hudceller får du glad og energisk hud. Den blir vakrere og kan også oppleves som mer spenstig. Du finner alle disse tre stoffene i spinat, og hvis du vil ha mer, kan du også spise brokkoli, persille og grønnkål.
Mer spesifikt kan betakaroten bidra til å beskytte deg mot skader på huden og forbedre huden din generelt. Lutein og zeaxanthin kan blant annet bidra til å beskytte huden din mot skader fra UV-stråler. I tillegg kan begge disse stoffene bidra til å beskytte huden mot for tidlig aldring og svulster.
Apropos sunnere og vakrere hud, du har vel ikke gått glipp av artikkelen vår om hyaluronsyre? En viktig syre som er bra for huden din, men som også kan brukes til mye mer.
5. Spinat kan være bra for skjelettet
Knoklene, som er svært viktige for normal funksjon, trenger også næring. Hvis de ikke får den næringen de trenger, kan de ende opp med osteoporose, noe som er spesielt vanlig hos eldre kvinner.
Noen mener at vitamin K kan være viktig for skjelettet i kroppen din og for å motvirke benskjørhet. Spinat er en veldig god vegetabilsk kilde til dette vitaminet. Det finnes forskning som tyder på at vitamin K ser ut til å hjelpe mot beinskjørhet. Samtidig har annen forskning ikke funnet noen sammenheng mellom vitamin K og bedre beinhelse. Det er derfor vanskelig å si hva som er den faktiske situasjonen.
Det vi også bør huske på er at det meste tyder på at det er vitamin K2 som bidrar til å styrke skjelettet, og ikke vitamin K1. Spinat inneholder kun vitamin K1 og burde derfor ikke ha noen effekt. Samtidig inneholder spinat faktisk mye kalsium som kan styrke skjelettet.
Som med mange andre ting, kan det være nødvendig med litt mer forskning på emnet. Har du noen interessante artikler eller forskning vi kan ha gått glipp av? Del dem gjerne i kommentarfeltet nederst.
6. Forbedre synet og øyehelsen din
Det finnes flere bevis på at spinat kan hjelpe deg med synet ditt. Du husker sikkert at spinat inneholder både lutein og Zeaxanthin? Du vet, det som hjalp huden din til å føle seg bedre. Et område der det er litt mer enighet, er disse stoffenes innvirkning på øyehelsen. De kan bidra til å beskytte øynene mot frie radikaler og dermed holde øynene friske. Det finnes mange studier som viser at disse stoffene har en positiv innvirkning på øynene, blant annet at de kan:
- Beskytter mot grå stær.
- Beskytt deg selv og hjelp mot diabetisk retinopati.
- Drue hjernehinnebetennelse
7. Spinat kan forbedre blodtrykket ditt
Spinat inneholder høye nivåer av nitrat, som har vist seg å bidra til å stabilisere blodtrykket og redusere risikoen for hjerteproblemer.
En studie av 27 personer viste at grønnsaken effektivt kan senke blodtrykket i kroppen din. Andre studier har også vist lignende effekter, noe som tyder på at spinat hjelper hjertet ditt.
8. Spinat kan gjøre deg sterkere
Vi nevnte tegneseriefiguren Charlie Brown (også kjent som Skipper Skrulle) litt tidligere. Han pleide bokstavelig talt å kaste i seg en boks med spinat, noe som gjorde ham supersterk. Det var også han som spredte og populariserte ideen om at spinat gjør deg sterkere. Men det finnes faktisk forskning fra Karolinska Institutet som støtter opp om dette. En studie utført på mus viste at nitrat hjalp musene med å utvikle sterkere muskler. Og det beste av alt var at de mengdene du kan få i deg i kosten, var nok. Det viste seg at 200-300 gram fersk spinat er nok.
Ulemper med spinat
Det er veldig lite snakk om ulempene med spinat. Sannheten er at de er få, men det er hovedsakelig to ting du bør være forsiktig med. Hvis du er utsatt for nyrestein og hvis du bruker blodfortynnende medisiner.
Nyrestein dannes ved at syre og mineralsalter klumper seg sammen, og kalsiumstein bestående av kalsiumoksalat er det vanligste. Spinat inneholder både kalsium og oksalat. Selv om det fortsatt er uklart hvordan oksalat i kosten påvirker nyrestein, kan det være en god idé å begrense mengden spinat du spiser hvis du har problemer med nyrestein.
Spinat inneholder også høye nivåer av vitamin K, som vi har diskutert, noe som kan påvirke de som tar blodfortynnende medisiner. Hvis du bruker blodfortynnende medisiner, bør du snakke med legen din om hva han eller hun mener er en god mengde, eller om du bør unngå det helt.
Kan man bli syk av mat med spinat som er varmet opp?
Et veldig vanlig spørsmål om spinat handler om nitratet som kan omdannes til nitritt av bakterier hvis grønnsaken blir stående for lenge i romtemperatur. Men det er ingen fare ved å varme opp mat med grønnsaken i. Ikke engang for gravide kvinner. Det er imidlertid viktig å kjøle ned spinatretten raskt for å unngå bakteriedannelse.
Beste måten å få tak i spinat på
Det er ikke veldig vanskelig å spise en stor spinat hver dag. Du kan blande den i ulike typer retter, og det er mange fordeler med å spise spinaten rå.
Du kan velge å:
Tilsett spinat i salater – Bare skyll bladene og sleng dem i salaten for ekstra næring.
Lage smoothies – Grønne smoothies med spinatblader blir ekte helsebomber.
Gryteretter med spinat – Det spiller egentlig ingen rolle hva slags gryterett det er. Det passer nesten alltid godt med grønnsaken som ingrediens.
Vegetarisk lasagne – Lasagne med spinat er veldig populært og enkelt å tilberede.
Den beste måten å spise spinat på er den måten som passer best for deg. Hvis du liker smaken av fersk spinat, kan du spise den på denne måten. Hvis du har et problem med smaken, kan du lete etter oppskrifter der den ikke er merkbar. Tanken er at du skal spise spinatblader regelmessig, så det er viktig å finne retter som fungerer for deg. Bare ikke glem at noen vitaminer kan gå tapt ved oppvarming.
Før vi oppsummerer artikkelen, tenkte vi at vi ville trekke frem noen vanlige spørsmål om grønnsaken.
Ofte stilte spørsmål og svar
Her er noen vanlige spørsmål om spinat, og svarene på dem kan hjelpe deg å forstå mer om hvorfor denne grønnsaken er bra for deg.
Hvordan kan du lure barn til å spise spinat?
For det første er det kanskje ikke lurt å lure barna til å spise spinat. I stedet kan du kanskje overbevise dem om at det er bra for dem. Hvis du vil at barna skal spise mer spinat, men blir møtt med protester hver gang de ser noe grønt, kan du snike det inn i retter der det ikke er så åpenbart. Gryteretter er et godt eksempel på dette. Vi kan kalle det en hvit løgn, eller ingen løgn hvis du ikke sier det.
Vi vil også gjerne fortelle deg om vårt nettkurs Kosthold for barn og unge. Det er et kurs du kan ta sammen med barnet eller tenåringen din. Det er helt nettbasert og er rettet mot deg som ønsker å lære mer om ernæring for å føle deg bedre! Les mer om kurset her.
Hvordan får du sanden av fersk spinat?
Hvis du dyrker din egen spinat eller kjøper den direkte fra bonden, kan fersk spinat inneholde mye sand. Den beste måten å rengjøre den på før du lager mat med den, er å rense bladene. Tilsett deretter vann i en bolle. Senk spinaten ned i vannet og rør rundt slik at sanden synker til bunns. Skyll deretter av over dørslag. Så enkelt er det!
Du finner ofte vasket spinat i butikkene, og det er enda enklere å kjøpe frossen spinat eller spinatblader som allerede er renset.
Hvordan oppbevarer jeg fersk spinat for å få den til å vare lenger?
Du kan fryse den ned eller la den stå i kjøleskapet. I kjøleskapet bør grønnsaken holde seg i noen dager. Du kan se på bladene om spinaten fortsatt er i god stand. Spinat som begynner å bli gammel, vil bli mykere og miste sin elastisitet og sprøhet. Pass på at du ikke pakker spinatbladene for tett sammen, da kan grønnsaken bli dårlig ganske raskt.
Sammendrag
Vi startet denne artikkelen med å sette søkelyset på hvor ofte du har blitt fortalt at spinat er bra for deg. Fra foreldre til barnehage, skole og til og med barneprogrammer har vi gang på gang fått høre hvor viktig det er å spise spinat. Men vi har ikke alltid blitt fortalt hvorfor spinat er bra for oss. Etter å ha lest denne artikkelen håper vi at du kan ta med deg alle fordelene og ulempene ved å inkludere spinat i kostholdet ditt.
Fordelene er mange, blant annet inneholder den et vell av antioksidanter som i sammensetningen hjelper kroppen din med å unngå alvorlige sykdommer, forbedrer huden og synet ditt, hjelper deg å tenke bedre, beskytter hjernen og kan forbedre blodtrykket ditt. Ulempene er få, men hvis du lider av nyrestein eller tar blodfortynnende medisiner, er det viktig å være forsiktig.
Den beste måten å spise spinat (og de fleste grønnsaker) på er å spise den fersk. Da vet du at den har beholdt mesteparten av næringsstoffene sine. Velg gjerne fersk spinat, men hvis du ikke kan det, er det ikke verdens undergang. Frossen (ikke stuet) spinat er bløtlagt på forhånd, noe som kan bety at den har litt færre vitaminer, men alt det andre er der fortsatt, og du kan ha stor nytte av den også!
Likte du denne artikkelen? Da må du ikke gå glipp av vår artikkel om brokkoli!
Referanser
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10693912/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525132/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17691111/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9367061/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22641368
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5224555/#B4-foods-04-00698
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18683046/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707735/
- https://academic.oup.com/ajcn/article/96/5/1179S/4577133
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19168000
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12880433/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16801507/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22516722
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23858094
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3708350/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2957523/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4698938/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4698241/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16936087
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16723441/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16723471
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3217882/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531715001359
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213231715000476
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15080624/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22019438/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26251834/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8335871
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17538185
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24383939/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22687611?otool=karolib&tool=karolinska
- https://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/Home/FoodDetails/4941
- https://news.ki.se/solved-at-last-why-spinach-makes-us-strong#:~:text=Nitrate%2C%20which%20is%20found%20naturally,by%20the%20intake%20of%20nitrate.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!