Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Forskning på massasje – hvordan virker det?

 

Her forteller Tobias Sundberg om forskningsstatus på massasje – både innen tradisjonell, komplementær og integrativ medisin.

Forskning på massasje er et relativt nytt område. Dette til tross for at massasje og manuelle terapier har sin opprinnelse i tusenvis av år gamle tradisjoner og velprøvde erfaringer. I forskningen omtales disse opprinnelige metodene ofte som tradisjonell medisin. Det vil si behandlingsmetoder som har utviklet seg i ulike kulturer og regioner etter hvert som området og samfunnet har utviklet seg. Dette kan gjenspeiles i det faktum at uansett hvor du reiser i verden, finnes det ofte lokale varianter av massasje og manuellterapi.

Massasje kan være en del av et større system

Noen ganger er massasje en av flere komponenter i et større medisinsk behandlingskonsept, et såkalt tradisjonelt medisinsk system. Dette er for eksempel tilfellet i det systemet som kalles tradisjonell kinesisk medisin. Her inngår tuina, som enkelt sagt er en form for kinesisk massasje og manuell terapi, ofte som én av flere behandlingsformer. Det samme gjelder i ayurveda og andre tradisjonelle medisinske systemer.

forskning på massasje

Viktig å være klar over hva du sammenligner

Det er viktig å vite hvor massasje og manuelle terapier kommer fra når forskning sammenligner disse terapiene nasjonalt og internasjonalt.

Er det for eksempel relevant å plukke ut og isolere en bestemt type massasje som vanligvis gis sammen med andre behandlingsformer i et større system, for eksempel tuina-massasje sammen med akupunktur, qigong og urtemedisin, slik det er vanlig i kinesisk tradisjonell medisin?

Skal forskningen utelukkende forklare mulige behandlingseffekter i vestlige, anatomiske og fysiologiske termer, eller er det også viktig å se på effektene i forhold til den opprinnelige behandlingsfilosofien? Er du nysgjerrig på å ta et massasjekurs? Les mer på våre nettsider axelsonsinstitutt.no. Der finner du alle våre massasjeutdanninger samt massasjekurs for deg som ønsker å prøve det ut!

Komplementær og integrativ medisin trenger ulik evaluering

Når en metode tas ut av det tradisjonelle medisinske systemet og brukes som et supplement til det ordinære helsevesenet, kalles det komplementær medisin. Hvis den komplementære behandlingen gis på en integrert måte og samtidig med konvensjonell helsehjelp, kalles den integrativ medisin.

Integrativ behandling blir også en sammensatt behandling, som derfor også krever en bredere tverrfaglig evaluering for å gi et mer rettferdig bilde av effekter og resultater. Dette er oppmuntrende for mange terapeuter og pasienter.

Forskning mer tilpasset virkeligheten i dag

Tidligere var det vanlig at forskningen forsøkte å redusere, isolere og studere effekten av individuelle tilnærminger på enkelte utvalgte utfallsmål. I dag er det imidlertid stadig vanligere å forske på integrering av ulike behandlingsformer på en måte som gjenspeiler hvordan denne typen behandling faktisk blir brukt på pasienter i den virkelige verden.

Dette betyr også at forskningen i dag ikke bare er interessert i effekten av massasje og manuellterapi på smerte eller bevegelighet. Det er også et økende fokus på å undersøke effekten av manuell behandling på mer komplekse sammenhenger, som medisinbruk, sykefravær og arbeidsevne.

Dette for å bidra til en bedre forståelse av hvordan massasje og manuellterapi best kan integreres i gode og kostnadseffektive helsetjenester. Det er nettopp kombinasjonen av vitenskap og utprøvd erfaring som vil bidra til å ta massasje og manuellterapi videre inn i fremtiden.
Bli med på reisen!


Tobias Sundberg er lege med klinisk bakgrunn i manuell medisin og fysisk trening. Han er helseforsker med spesiell interesse for manuell og integrativ medisin.