Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Grønnkålchips – 5 tips til dine chips!
Hvordan lager man perfekte grønnkålchips? Det er et spørsmål vi svarer på i denne artikkelen!
Stadig flere oppdager hvor godt det er med grønnkålchips. Grønnkål er dessuten veldig sunt og fullt av antioksidanter, noe som gjør chipsen både velsmakende og sunn!
Du får vår oppskrift på grønnkålchips som er en perfekt grunnoppskrift. I tillegg avslører vi hvordan du lager de beste grønnkålchipsene du noensinne vil spise!
Vi har også utarbeidet 5 tips til chipsene dine, slik at du alltid får best mulig grønnkålchips. Følg med, så skal vi fortelle deg det.
Kort om grønnkål
Hovedpersonen i oppskriftene våre er grønnkål. Som vi skrev i vår artikkel om grønnkål, er det mange grunner til at du bør spise mer grønnkål.
- Full av antioksidanter
- Vitamin C
- Vitamin A
- Full av mineraler
- Bra mot sykdommer
Hvis du er nysgjerrig på å lære mer om grønnkål, bør du absolutt sjekke den ut. Her finner du også en komplett næringsverditabell og tre fantastiske oppskrifter med rå grønnkål:
- Grønnkålsalat
- Grønnkålsmoothie
- Grønnkålpesto
Men tilbake til hvorfor vi er her, for å lære hvordan du lager de beste grønnkålchipsene!
Grønnkålchips
Ekstremt enkle, smakfulle og sunne er den perfekte måten å beskrive grønnkålchips på. Perfekt som snacks eller som tilbehør. De tar ikke lang tid å lage og er et mye (og vi mener mye) bedre alternativ til vanlige chips. Dessuten kan du lage mange forskjellige varianter av dem. Hvis du aldri har prøvd grønnkålchips før, vil du bli overrasket over hvor gode de er!
Det beste av alt er at du bare trenger tre ingredienser for å lage grønnkålchips:
- Grønnkål
- Olje (vi anbefaler olivenolje, sesamolje, kokosolje eller macadamiaolje)
- Salt
Lenger nede skal vi fortelle deg om de beste grønnkålchipsene du noensinne vil spise.
Oppskrift på grønnkålchips
Vår oppskrift på grønnkålchips er lett som en plett. Du kan bruke så mye grønnkål du vil, bare husk at når du lager grønnkålchips i ovnen, vil du at bladene skal være spredt utover. Med det mener vi at du bare skal ha ett lag med grønnkål.
Hvor mye grønnkål skal jeg ha? Vi brukte ca. 200 gram grønnkål (inkludert stilken) til våre chips.
Hvis du lager for mye grønnkål, vil grønnkålen dampe, og du kan si farvel til sprø grønnkålchips. Hvis du lager mye grønnkålchips, er det derfor bedre å gjøre det i to omganger.
Du kjenner allerede de tre ingrediensene. Nå er det på tide å tilberede grønnkålen i tre trinn:
- Elv
- Krama
- Spredt ut
- Begynn med å enten kutte grønnkålen eller bare rive den i biter. Hvis du har kjøpt ferdigpakket grønnkål, kan du hoppe over denne delen. Bitene kan være så store eller små som du vil. En god ting å vite er at de krymper til omtrent halve størrelsen i ovnen. Etter det er det lettere å skylle den. Du vil bli kvitt stilken og bare beholde bladene. Husk å skylle grønnkålen grundig for å bli kvitt smusset som lett fester seg til bladene.
- Tørk grønnkålen i et rent kjøkkenhåndkle eller en salatslynge, og legg den i en bolle. Drypp over ca. to spiseskjeer olivenolje og litt salt etter smak. Bland, masser og klem grønnkålen slik at oljen presses inn i bladene.
- Fordel bladene på et stekebrett med bakepapir og sett dem i ovnen i ca. en time på 100 grader. Pass på at du ikke legger på for mye, ellers vil bladene dampe, og i stedet for sprø grønnkålchips får du halvbløte chips – og det er det vel ingen som vil ha? Vi vil ikke koke grønnkålchipsene på 200 grader, så vi dreper grønnkålens nytteverdi!
Et tips er å holde ovnsdøren på gløtt og riste på brettet av og til. Ta ut når du synes grønnkålchipsene er akkurat sprø nok. Det er veldig enkelt.
Men vent litt! Hvor mye grønnkål skal jeg ha? Vi brukte ca. 200 gram grønnkål (inkludert stilken til chipsen).
Der har du vår grunnoppskrift på skikkelig gode grønnkålchips. Men du bør våge å eksperimentere. Du kan selv tilsette forskjellige krydder og ingredienser. Vi har laget noen varianter hvis du vil bli inspirert.
Grønnkålchips med parmesan
Advarsel! Du kommer ikke til å få nok av våre italienskinspirerte grønnkålchips med parmesan! Hvis du vil forsterke og gi ekstra smak til chipsene dine, kan du tilsette parmesan og lage grønnkålchips med parmesan. Følg oppskriften over, men 5-10 minutter før chipsene er ferdige, tar du dem ut av ovnen og drysser over litt revet parmesan. Sett chipsene tilbake i ovnen. De er ferdige når parmesanen har smeltet og voila – dine fantastiske grønnkålchips med parmesan er klare! La gjerne osten kjøle seg ned og stivne. Perfekt som snacks eller som tilbehør hvis du vil imponere vennene dine.
Hvis du vil jukse litt, kan du også lage vanlige chips og strø over parmesan når de er ferdige. Osten smelter ikke, men er deilig uansett!
Søte og salte grønnkålchips
Søte og salte grønnkålchips – når du har lyst på søtt og salt på samme tid! Å blande søtt med salt er en favoritt hos mange. Hvis du for eksempel liker søte og salte søtsaker, kan dette være et mye sunnere alternativ. Prøv å blande en spiseskje honning i oppskriften vår ovenfor før du klemmer grønnkålen. Så lager du chipsene akkurat som vanlig. Hvorfor velge mellom søtt og salt når du kan få det beste fra begge verdener?
Hvis du har en tørkeovn (dehydrator, sopp- og frukttørker), har vi også en deilig oppskrift på grønnkålchips med ingefær.
Thai-inspirerte grønnkålchips med ingefær
Du vet sikkert hvor godt ingefær er for deg, og derfor har vi laget en thai-inspirert oppskrift på grønnkålchips. Du lager disse grønnkålchipsene akkurat som i grunnoppskriften vår, men du blander også inn disse ingrediensene:
- 1 spiseskje presset sitronsaft
- 1 spiseskje tamari-soya
- 1 teskje honning
- 2 cm revet ingefær
- En dash cayennepepper
Husk at denne oppskriften er best i en tørkeovn. Hvis du vil prøve å lage denne oppskriften i en vanlig ovn, er det lurt å la grønnkålen ligge i marinaden en stund og deretter fjerne så mye av væsken som mulig. Vi vil ha sprø grønnkålchips, ikke bløte!
De beste grønnkålchipsene du noensinne vil spise
Vi har lovet å dele vår oppskrift på de beste grønnkålchipsene du noensinne kommer til å spise. Siden du kanskje liker noe andre ikke liker, kan det være vanskelig å komme med generelle tips som passer for alle. Det er nettopp det som er poenget vårt.
De beste grønnkålchipsene du noensinne kommer til å spise, er de du lager selv. Du kan tilsette hva du vil, og hvor mye du vil! Eller i hvert fall de krydderne du vil ha! Hvis du tilsetter iskrem, tror vi ikke resultatet blir bra. Men hva vet vel vi? Prøv det hvis du vil! Det er bare fantasien som setter grenser! Hvis kreativiteten din står på stedet hvil for øyeblikket, kommer vi med noen ideer for å inspirere deg:
- Hvitløkskrydder
- Chilli
- Cayennepepper
- Kanel (Høres rart ut? Prøv det, det er supergodt!)
- Gurkemeie
- Pepper
- Curry
- Din favorittkrydderblanding
- Din favorittost
Som vi sa, det er bare fantasien som setter grenser!
5 tips til chipsene dine
Fjern stilkenDet er ikke noe galt med stilken som du finner på grønnkålen. Grunnen til at vi ønsker å fjerne den, er fordi den kan være vanskelig å spise. Hvis den er tykk, er det litt som å prøve å spise papp eller et stykke tre. Det er ikke noe du vil like.
Vask grundigGrønnkålbladene vrir og bretter seg til høyre og venstre. Derfor er det lett å få jord på grønnkålen. Hvis du vil slipe tennene, kan du hoppe over å vaske grønnkålen. Hvis du ikke er så ivrig, er det en god idé å vaske grønnkålen grundig!
Tørk grundigVi ønsker å få bort sand og skitt når vi vasker grønnkålen, men vi ønsker ikke å få vann inn i ovnen. Målet er sprø grønnkålchips, og det kan du si farvel til hvis du ikke tørker grønnkålen ordentlig. Men ikke vær redd, det går fort, og du trenger ikke å finne frem hårføneren. Bruk en salatslynge eller et kjøkkenhåndkle
Spre bladene ordentlig utAv samme grunn som du ikke bør legge gjennomvåt grønnkål i ovnen, bør du heller ikke legge grønnkålen i flere lag. Fordel grønnkålen i ett lag på et stekebrett. Det vil si, ikke legg grønnkålbladene oppå hverandre. Da risikerer du å få bløte i stedet for sprø grønnkålchips.
Riktig temperaturMange oppskrifter du finner på nettet vil at du skal lage chipsen på 200 grader. Vi anbefaler å holde temperaturen så lav som mulig. I vår oppskrift anbefaler vi 100 grader og en ovnsdør på gløtt. Grunnen er at hvis temperaturen er for høy, mister grønnkålen mange av de gode stoffene den inneholder!
Bonustips: Spis grønnkålchipsene samme dag som du lager dem. Du kan oppbevare dem i et lufttett glass, men da risikerer du at de blir myke og seige.
Grønnkål er ikke bare sunt, som flere og flere har oppdaget, det er også supergodt. Du kan lage grønnkålchips raskt og enkelt hvis du er i humør for et mellommåltid eller trenger tilbehør til måltidet. Som med alle oppskrifter er det alltid best å eksperimentere. Uansett hvordan du lager chipsene dine, kan du alltid bruke vår grunnoppskrift og våre binders tips!