Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Hallo, føtter!
Liker du føttene dine? Hvis ikke, er det på tide å begynne nå! Bli inspirert av egenpleie, hjemme-SPA, bevegelsestrening og gode hverdagsvaner for føttene dine.
«Ta vare på føttene dine!» dukker ofte opp i store overskrifter foran sommeren. Samtidig blir fotpleie ofte sett på som en behandling for eldre mennesker.
Men det er viktig å ta vare på føttene hele året og gjennom hele livet. Føttene er, pussig nok, en tabubelagt kroppsdel – man vil ikke vise føttene, man vemmes av føttene, man vil ikke ta på føttene, man oppfatter dem kanskje som skitne. Faktisk er føttene en veldig ren kroppsdel, sett fra et bakterieperspektiv – vi vasker føttene og beskytter dem i en ren sokk med en sko over. Mye renere enn hendene våre, som tar på alt mulig uten at vi kanskje alltid tenker på å vaske dem!
Fotpleie er ikke en engangsintervensjon
Vi anbefaler alle å oppsøke en fotterapeut en gang i året og få en forebyggende fotundersøkelse. Skriv ned de ulike spørsmålene du har, og diskuter dem med fotterapeuten din. Å ta vare på føttene er ikke en engangsforeteelse!
De bærer oss gjennom livet, og det er viktig at vi gir dem jevnlig pleie. Hverdagen er slitsom for føttene våre, så gode sko og sokker er en viktig investering. Å smøre huden høres kanskje litt luksuriøst ut, men når vi svetter i sko og sokker, tørker huden ut og blir mer utsatt for sprekkdannelser. Dette gjør oss mer utsatt for vorter og sopp, så det er viktig å tilføre huden fuktighet og ny næring som en del av den daglige hygienerutinen for å holde den smidig og intakt.
Sko er ofte dårlige for foten
Kanskje kommer våre forestillinger om stygge føtter fra vår skobesatte mentalitet: I altfor mange tilfeller får skoen forme foten, i stedet for at foten former skoen. Vi må ikke glemme at føttene har det best når de er barbeint så mye som mulig; da får alle muskler, sener og leddbånd mulighet til å jobbe og trene samtidig. Selv i de mest «fotvennlige» skoene låser vi de mindre musklene, slik at tærne ikke får utnyttet hele det bevegelsesområdet de er skapt for. Vi er ikke født med sko på føttene.
Det er skoene som setter størst preg på hvordan føttene våre ser ut og føles. Når vi bruker ukomfortable sko, eller når vi har en feilstilling, dannes det hård hud for å beskytte ledd og hud. Det er altså en naturlig og sunn ting at vi kan utvikle hård hud! Men når den vokser, er den i veien.
Filing av føttene etter dusjing og bading er en enkel og god kur – men ikke mer enn én gang i uken, for ikke å fjerne for mye hud, noe som kan ha en negativ effekt. Hvis du har feilstillinger i føttene, er det en god idé å anskaffe innleggssåler for å forhindre at hard hud vokser.
Fotens fantastiske struktur
En person som veier 70 kg og går 12 km per dag, genererer til sammen 700 tonn trykk i hver fot i løpet av en dag – det tilsvarer 15 fullastede lastebiler! Øk vekten din med 50 %, og du vil finne ut hvor mye belastning i kg som ligger i hvert skritt du tar. Når du løper, kan du i stedet øke vekten med 500-600 %. Da skjønner du lett hvor stor belastning et par føtter må tåle! Foten er virkelig genialt utformet, med optimale forutsetninger for støtdemping og tilpasning til ulike underlag. I foten har vi ca. 28 knokler, 56 ledd og 38 muskler, samt mer enn 100 leddbånd. Til sammen gir dette foten dens overlegne evne til vektbæring og støtdemping. Til tross for at det er investert milliarder av dollar i forskning på den perfekte skoen, er det ennå ikke skapt noe som er like fantastisk som foten selv.
Fotens knokler, muskler og leddbånd danner fotens tre fotbuer: den mediale buen, som ligger på innsiden av foten og er høy og bevegelig, den laterale buen på siden av lilletåen, som er flat og stump, og den transversale buen, som ligger ved fotballen ved tåspissene. Det er den tverrgående fotbuen man oftest får problemer med når fotbuen har «sunket ned», noe som vanligvis skyldes svak muskulatur i foten eller påvirkning fra dårlig skotøy. Svake fotbuer kan trenes opp med fottrening og økt oppmerksomhet i hverdagen på hvordan vi står og går. Det er leddbåndene som gir fotbuen sitt løft og sørger for en enorm elastisitet og fjæring. Når vi lander på føttene, overføres trykket fra hælen, over fotens laterale side, diagonalt fremover mot stortåen, hvorfra kraften ledes tilbake mot den høye buen og opp gjennom hele kroppen med en sterk fjærende kraft. Dette påvirker hele kroppen når du står, går og løper. Hvis du tar på deg en sko som støtter fotbuen for mye, mister den sitt fulle potensial for fjæring. I noen tilfeller kan det imidlertid være nyttig å få et innlegg som hjelper til med å balansere belastningen på foten. For funksjonelle føtter, gå barbeint så ofte du kan, og velg skomodeller som gir fritt spillerom for naturens egen finmekanikk!
Gode hverdagsråd for glade føtter
Tilpass skoene til føttene dine – ikke omvendt
♦ Tilpass skoene til aktivitet og vær ♦ Gå barbeint så mye som mulig ♦ Hold huden intakt og fri for sprekker ♦ Behandle vorter, sopp etc. ♦ Vær nysgjerrig på hva som forårsaker hard hud ♦ Hvis neglene føles rare når de vokser, søk hjelp ♦ Motvirk hovne ben ved å bruke støttestrømper ♦ Gjør fotøvelser hver dag ♦ Smør føttene regelmessig med fotkrem/olje ♦ Invester i føttene dine ♦ Invester i føttene dine
Bevegelsestrening for foten
♥ Sitt på en stol med føttene i været, knip og spre tærne, gjør sirkelbevegelser med ankelen med og mot urviseren. Før tærne mot deg selv og deretter ned mot gulvet. En bevegelig og myk fot blir sterkere og mer spenstig. ♥ Balanser ved å stå på ett ben. Gjør tåhev, stå og gå på tærne, gå på hælene, gå på innsiden og utsiden av foten. En muskulært sterk fot holder lettere sammen fotbuestrukturen og restituerer seg raskere. ♥ Fotmassasje øker ikke bare sirkulasjonen, men bidrar også til at musklene jobber hardere og ikke blir like lett slitne. Sørg for å bruke olje eller en fet krem når du masserer, så får du samtidig den viktige smøringen!
Enkelt fotspa hjemme
Å skjemme bort sine egne – eller andres – føtter hjemme er undervurdert. Hvis du vil overraske deg selv eller noen du bryr deg om, kan du legge føttene i et fotbad i behagelig temperatur med en god vegetabilsk olje, litt grovsalt og kanskje noen dråper eterisk olje. Peppermynte eller eukalyptus er eksempler på oljer som føles friske på føttene! Mens du sitter der, kan du lytte til avslappende musikk og tenne stearinlys for å gjøre det enda hyggeligere.
Drikk et ekstra glass vann, kanskje en kopp te, en fruktbit eller noen friske bær. Hvis du vil klippe neglene eller fjerne neglelakk, er det lurt å gjøre det før peelingen.
For å unngå at neglene sprekker, er det best å klippe dem rett over, men pass likevel på at det ikke er noen skarpe kanter. Å peele føttene med velduftende vegetabilsk havsalt er ikke bare bra for sirkulasjonen, det fjerner også gammel hud, er effektivt for å få føttene rene etter barfotdager, stimulerer soner som påvirker hele kroppen positivt, og etterlater huden myk og glatt og velduftende.
Vask av peelingen og tørk før du smører føttene med en fet krem. Hvis du vil gi neglene en ekstra vitaminboost, kan du bruke myrraolje, som både reparerer og styrker neglene. Hvis du masserer neglene og neglebåndene, stimulerer du sirkulasjonen som får neglene til å vokse raskere. Dette kan du gjøre på neglene på både hender og tær.
Ikke glem å lese mer om våre populære hudterapeututdanninger og spaterapeututdanninger!
Vanlige fotproblemer og enkle løsninger
Vorter er et virus som er smittsomt. Det rammer hud som er fuktig og sprukken, ofte i kombinasjon med et svekket immunforsvar, som ved en forkjølelse.
Offentlige miljøer som badehus og treningssentre er der smitten overføres – selv en prøvesokk i skobutikken kan være nok til å bli smittet. Det kan ta lang tid å bli kvitt en vorte, og det skyldes at den har vært der lenge fordi den ikke gjør vondt, så det tar tid før du ser den.
Det finnes i dag flere preparater for egenbehandling, men ved gjenstridige vorter bør du oppsøke en fotterapeut for å få en vurdering av behandlingsmetode.
Sopp er et tilbakevendende problem for mange mennesker. Man kan kalle det en folkesykdom. Vanlige symptomer på hudsopp er rødhet, skjelldannelse, blemmer og kløe.
Neglesopp er en følge av hudsopp, som gir en kraftig misfarging av neglen. Årsaken er som regel varme, fuktige føtter som holdes for tett lukket – syntetiske materialer i sko og sokker er de verste. Tørre, sprukne føtter er mer utsatt for både fotsopp ogneglesopp.
Det finnes reseptfrie preparater mot hudsopp, og det samme gjelder for neglesopp. Ved neglesopp bør du oppsøke en fotterapeut hver fjerde uke for neglepleie.Sirkulasjonen i beina er noe vi kanskje ikke tenker så ofte på i vår daglige aktivitet – eller snarere mangel på sådan. Det er først på vei hjem fra jobb at mange kjenner at beina føles som bly, hovne og stive.
Mye stillesitting eller å stå på harde gulv hele dagen påvirker sirkulasjonen i føtter og ben, og dermed hele kroppen. Hvis du uansett skal ha sokker på føttene, hvorfor ikke bruke støttestrømper? Det høres kanskje «spinkelt» ut – men det er ikke halvparten så «spinkelt» som redusert blodsirkulasjon, væskeansamlinger i beina og åreknuter! Støttestrømper er en enkel måte å forebygge alt dette på. I dag finnes det støttestrømper i en rekke flotte farger og materialer som passer til ulike klesstiler.
Finn ut mer om vårt opplæringsprogram for medisinsk fotpleie.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!