Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Hyaluronsyre – Alt du trenger å vite
Hyaluronsyre (hyaluronan) produseres naturlig av kroppen din. Du kjenner kanskje til hyaluronsyre fordi det er populært i serum og kremer. Eller fordi du vet at det gir deg friskere hud. Det du kanskje ikke vet, er at det er bra for mye mer.
I denne artikkelen skal vi fortelle deg fem grunner til at hyaluronsyre er bra for deg. Noen av dem er kanskje litt overraskende. Vi forteller deg også om naturlige serum og kremer. Du får også vite hvordan du kan få i deg hyaluronsyre på en naturlig måte gjennom kostholdet ditt.
Bli med oss når vi utforsker hyaluronsyre i dybden!
Hva er hyaluronsyre
Ikke la deg lure av navnet, hyaluronsyre er ikke en syre! Det er et sukkermolekyl som kroppen din kan lage selv. Det finnes mest av det i huden, bindevevet og øynene. Hovedfunksjonen er å holde på vannet i kroppen og holde vevet smurt og fuktig. Heldigvis er hyaluronsyre veldig god til dette, noe som har gjort den svært populær i hudpleieprodukter og som antirynkekrem.
Hyaluronsyre virker fuktighetsbevarende, men den er også nyttig til mange andre ting. Derfor har vi samlet fem av våre absolutte favorittfordeler med hyaluronsyre:
- Sunnere hud
- Tørre øyne
- Sårheling
- Slitasjegikt
- Benskjørhet
Følg med videre, så skal vi fortelle deg mer om hver enkelt grunn.
5 fordeler med hyaluronsyre
1. Sunnere hud
Ikke overraskende har hyaluronsyre en stor innvirkning på huden din. For hver dag som går, blir vi alle eldre. Aldring betyr at det produseres mindre hyaluronsyre naturlig. Hvis du i tillegg røyker eller utsettes for luftforurensning, kan mengden i huden din reduseres ytterligere. Hvis du liker å sole deg, er dette en god måte for kroppen å utskille D-vitamin på, men du bør være klar over at det kan føre til at du får mindre hyaluronsyre.
Ved å få i deg mer av stoffet gjennom hyaluronsyretilskudd eller naturlig gjennom kostholdet (som vi anbefaler), kan du øke mengden hyaluronsyre i huden din og unngå irriterende problemer som hælsprekker. Vi fant to studier som begge viste at økt inntak hadde en positiv effekt på huden din. Den ble mer elastisk, men også sunnere. I tillegg fant vi en studie som viste at hyaluronsyre i stor grad hjalp voksne med tørr hud med å fukte den.
Du tenker sikkert: Men vent, hyaluronsyre er jo mer kjent for å brukes lokalt på huden!
Dette er sant, og igjen har studier vist at hyaluronsyreserum hjelper mot tørr hud.
Kort sagt slår den to fluer i ett smekk ved å tilføre huden fuktighet, noe som i sin tur gir deg mindre rynker, finere og mer elastisk hud. Apropos fuktighet, har du tørre øyne?
2. Tørre øyne
I tillegg til å bidra til å forbedre hudens utseende, kan fuktighetskrem med hyaluronsyre også hjelpe mot tørre øyne. Dette kommer sannsynligvis ikke som noen overraskelse, ettersom du allerede vet at hyaluronsyre er veldig god til å binde fuktighet og fukte. Du husker vel også at syren allerede finnes naturlig i øynene dine?
Hvis du er en av de mange som har tørre øyne, kan det skyldes at kroppen din ikke produserer nok tårer eller at de fordamper. Det kan også skyldes dårlig luft, sykdom, pollen, allergier og medisiner. Arbeid foran en dataskjerm kan også føre til tørre øyne.
Øyedråper med hyaluronsyre har vist seg å ikke bare fukte øynene, men også forebygge at de tørker ut. En studie viste også at det kan føre til generelt bedre og friskere øyne.
Studiene ble utført på øyedråper, og det finnes foreløpig ingen studier som viser at det å øke mengden hyaluronan i kostholdet hjelper mot tørre øyne, slik det gjør med tørr hud.
3. Sårheling
En litt mer overraskende effekt av hyaluronan er at det er viktig for sårtilheling. Det har til og med vist seg å fremskynde tilhelingen av sår. Ikke bare det, men hyaluronan hjelper også mot smerten du kan føle når du har skadet deg. I tillegg til sine sårhelende egenskaper har hyaluronsyre også antibakterielle effekter. Dette reduserer risikoen for infeksjon i sår.
Som med øynene er effekten av stoffet testet ved utvortes bruk. Mye av forskningen på sår dreier seg om hyaluronsyreserum og -kremer som hjelper utvortes.
Heller ikke her finnes det imidlertid noen studier som viser at inntak av hyaluronan bidrar til raskere sårheling. Samtidig vet vi at hyaluronsyre hjelper huden din hvis du får i deg hyaluronsyre, så det er ikke så dumt å mistenke at det du får i deg også kan bidra til sårheling.
4. Hjelper mot slitasjegikt og leddsmerter
Nå vet du at hyaluronsyre finnes i huden og i øynene. I tillegg finnes mye av hyaluronsyren i leddene og vevet ditt. Der har den til oppgave å smøre og beskytte leddene. Det er derfor hyaluronsyretilskudd ofte brukes for å redusere smerter hos personer som for eksempel lider av slitasjegikt.
Hyaluronsyreinjeksjoner brukes også ofte for å redusere smerte. En stor studie vi fant, viste imidlertid ingen eller marginal forbedring hos totalt 12 667 personer som fikk injeksjoner med hyaluronsyre. Samtidig viser andre studier at kombinasjonen av å ta hyaluronsyre både via kosttilskudd og via injeksjoner samtidig kan ha større effekt.
Du har vel ikke gått glipp av at Axelsons.se er full av andre svært interessante artikler? Hvis du for eksempel lider av artrose, bør du vite at trening er viktig. Hvis du liker denne artikkelen, kan vi anbefale vår artikkel om knestabilitet og øvelser her. Du kan også ha nytte av medisinsk fotpleie ved revmatiske sykdommer, som du kan lese mer om her.
Men tilbake til hyaluronsyre, og mens vi er inne på temaet ledd og bein, kan vi like gjerne fortelle deg den femte grunnen til at hyaluronsyre er bra for deg.
5. kan styrke skjelettet ditt
Nyere forskning tyder på at hyaluronsyre kan hjelpe personer som lider av osteopeni. Dette er en sykdom der man har mangel på benvev, det vil si redusert bentetthet. Hvis du lider av dette, har du større risiko for blant annet benbrudd, og det er ofte et tidlig tegn på osteoporose.
Hyaluronsyre har i en studie utført på rotter vist seg å beskytte skjelettet ved å forhindre tap av bentetthet. En annen studie viste lignende resultater og fant også at høyere doser hyaluronsyre ikke bare forhindret tap, men også beskyttet bentettheten.
I tillegg til å bremse nedbrytningen av beinvev, fant forskerne også sammenhenger der de så at stoffet økte produksjonen av nytt beinvev. Det betyr at hyaluronan, i tillegg til å hindre nedbrytning, også kan stimulere beindannelsen. Enkelt sagt styrker det skjelettet ved å gjøre det tettere.
Som du kan se, er hyaluronsyre bra for huden din, øynene, helbredelse av slitasjegikt og bein. Så langt har forskningen ikke kunnet finne noen alvorlige bivirkninger av hyaluronsyre. Selv større doser har ikke vist seg å være farlige. Når det er sagt, er det alltid bra å være forsiktig, og vi anbefaler hovedsakelig å få det naturlig.
Hyaluronsyreserum og -krem
Som vi allerede har sett, kan bruk av hyaluronsyreserum eller hyaluronsyrekrem hjelpe deg med å beskytte huden din og gjøre den mer elastisk. Dette fører til færre rynker og en sunnere hud. Mange glemmer at huden faktisk er vårt største organ, og at det å ta vare på den er svært undervurdert. Du kan lese mer om det i vår artikkel om hud.
Det vil gi deg et godt innblikk i hudens betydning og hvordan den fungerer sammen:
- Nyrene
- Lungene
- Opptak av næringsstoffer
- Immunforsvaret
- Følelser
I tillegg til alt dette får du også tips om hvordan du kan unngå å forstyrre hudens balanse, blant annet når du dusjer og gjennom hva du har på deg. Artikkelen forklarer også hvor ille det kan være å bruke kroppsprodukter som forstyrrer balansen. Noen produkter gjør dette ved å vaske bort hudens forsvar eller tette til huden slik at den ikke kan fungere normalt.
Hvorfor forteller vi deg dette, og hva har det med hyaluronsyre å gjøre?
Godt spørsmål! Ettersom mange lurer på om hyaluronsyreserum er bra og om man bør bruke det, tenkte vi først å flagge at ikke alle kremer er bra. Hvis du vil bruke kremer, serum eller deodoranter, så husk å alltid prøve å velge økologiske produkter uten kjemikalier. Det er noen ganger lettere sagt enn gjort, men gjør ditt beste. Det samme gjelder selvfølgelig hvis du vil bruke et hyaluronsyreserum!
Hvis vi skulle anbefale et spesifikt serum, ville det være Esse Hyaluronic Acid Serum. Det har 99 % naturlige ingredienser, hvorav 91 % også er økologiske. I tillegg er produktet ikke testet på dyr, og serumet er helt vegansk! Esse er et selskap hvis produkter vi bruker på våre hudterapeutkurs og spaterapeututdanninger. opplæringsprogrammer.
Hvis du er interessert i hud, kan du lese mer om Axelsons nye hudterapeut- og spaterapeututdanning med økologisk fokus. Utdanningen er unik i sitt slag, og vi har tatt Axelsons idé om naturlig helbredelse og overført den til hudpleie. På denne måten får du den samme kunnskapen om vanlige behandlinger, men også helt økologiske behandlinger.
Hyaluronsyre mat
Det finnes noen matvarer som inneholder større mengder hyaluronsyre. Oftest er det matvarer fra dyreriket som inneholder mest hyaluronsyre, men det finnes også alternativer for veganere!
Kjøtt og fisk
Hvis du liker å spise fisk, er sjansen stor for at du får i deg litt hyaluronsyre. I hvert fall hvis du spiser hele fisken. En stor del av stoffet finnes nemlig i beina, hodet og øynene. Vi vet at ikke alle synes det er like fristende å spise fiskehoder. Et tips er derfor å spise mindre fisk. Små sardiner spises ofte hele og har et høyt innhold av hyaluronsyre.
Ellers er et alternativ å spise reker og krabbe, som også har en del hyaluronsyre. I tillegg til hel fisk finnes det også mye hyaluronsyre i produkter fra kylling, storfekjøtt og svinekjøtt. Hovedsakelig i leddene og brusken til disse dyrene.
En enkel og god måte å få i seg både kollagen og hyaluronsyre på, er å lage din egen benbuljong. Stadig flere får øynene opp for fordelene med benbuljong. Ved å koke din egen kjøttkraft av kylling eller storfekjøtt (ved å lage en slow cooker) kan du få i deg mye mineraler, salter, kollagen og hyaluronsyre. Husk å tilsette kjøtt med bein, for eksempel margbein eller brusk, og å la buljongen småkoke lenge.
Veganske alternativer
Sannheten er at det ikke er mye hyaluronsyre i grønnsaker. Men det er ingen grunn til bekymring! For selv om grønnsaker ikke inneholder mye av stoffet, kan de hjelpe kroppen din med å øke det på naturlig vis.
Ved å spise rotgrønnsaker som poteter, søtpoteter og gulrøtter kan du hjelpe kroppen din med å produsere hyaluronsyre. Hvis du får tak i lotusrot, en typisk rotgrønnsak fra India, kan den også stimulere produksjonen.
I tillegg til rotgrønnsaker kan følgende veganske matvarer bidra til produksjonen av hyaluronan:
- Grønne bladgrønnsaker
- Avokado
- Nøtter
Så er det sitrusfrukter, spesielt grapefrukt. De hjelper ikke til med produksjonen av hyaluronsyre, og de inneholder heller ikke stoffet. De kan imidlertid hjelpe ved å hemme nedbrytningen av stoffet. På denne måten er det mer som kroppen din kan bruke.
Hyaluronsyre tabletter
Du kan også øke mengden hyaluronsyre med tabletter eller kosttilskudd. Som alltid mener vi at det er best å innta næringsstoffer og mineraler naturlig. Dette gjelder også i dette tilfellet.
En vanlig misforståelse blant mange er at hvis et kosttilskudd eller en tablett inneholder mye av et stoff som kan være bra for deg, så er det et godt kosttilskudd. Virkeligheten er mer komplisert, og mengden er bare én av mange faktorer. Mengden garanterer ikke at kroppen din vil absorbere stoffet eller bruke det. Dette gjelder ofte for mange kosttilskudd generelt.
En annen fordel med å få i seg næring naturlig er at maten ofte inneholder andre gunstige stoffer som kan samvirke og ha en bedre effekt. Så prøv å få i deg næring på naturlig vis!
Du har kommet til slutten av artikkelen, men ikke bekymre deg, vi har mange andre artikler du kan lese! Hvis du er interessert i andre emner som kan redusere rynker, bør du sjekke ut vår artikkel om aloe vera. Hvis du er interessert i å starte din egen virksomhet eller skifte karriere, har vi to gode artikler (bare klikk på lenkene). Det er aldri for sent å gjøre det!
Referanser
- https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=KR2010003224
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970829/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729158/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11584850
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12926041
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14555276
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15573687
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17091377
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18208600
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18391466
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18959406
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19034126
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19808648
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21896129
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22052267
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22405094
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22868835
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23226979/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23256527
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25014997
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25415767
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!