Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Massasje sparer penger og unødvendig smerte

Det finnes mange måter å lindre rygg- og nakkesmerter på, men i de senere årene har stadig flere oppsøkt manuelle og komplementære terapeuter for å få hjelp. I denne artikkelen skriver vi om at massasje sparer penger og viser til forskning som peker på at behandlingsformen kan være den mest effektive behandlingsformen for en rekke plager.

Vi som jobber med manuellterapi, møter hver dag mennesker som søker hjelp for smerter i muskler og ledd. Pasientene kommer ofte til oss med akutte smerter som ryggsmerter og nakkesmerter fordi de ønsker rask hjelp og ikke kan vente på en time på helsestasjonen.

Medisiner kan forårsake bivirkninger og økte smerter på lang sikt

Det blir også stadig vanligere at personer med langvarige plager søker hjelp for å finne varige løsninger, gjenvinne funksjon og kunne trappe ned på smertestillende medisiner. Konvensjonelle behandlinger som medisiner er mye brukt, men dessverre med begrenset suksess når det gjelder å hjelpe mennesker med kroniske ryggsmerter på lang sikt.

Vi vet for eksempel at sterke medisiner noen ganger kan være svært gode til å lindre smertene raskt. Men paradoksalt nok kan langvarig bruk av slike medisiner øke smertene på lang sikt, i tillegg til mange andre bivirkninger. De fleste som lider av ryggsmerter, trenger ikke operasjon eller sykehusinnleggelse. Så hva gjenstår, spør du deg kanskje.

iStock_000063428737_Medium

Massasje og andre manuelle behandlingsformer hjelper kroppen til å fungere bedre

Det finnes mange ulike strategier for å lindre rygg- og nakkesmerter. De siste årene har stadig flere pasienter begynt å søke hjelp hos manuelle og komplementære terapeuter.

Noen av de mest brukte behandlingsformene er muskelterapimassasje, manipulasjon av ryggsøylen og akupunktur. I tillegg til å lindre smertene har disse behandlingsformene også det til felles at de fokuserer på å gjenopprette kroppens funksjonsevne.

Mange pasienter rapporterer at de etter bare noen få behandlinger er i stand til å bevege seg på en måte som de ikke har kunnet gjøre på mange år på grunn av smerter.

Dette er i seg selv en faktor som kan bidra til økt livskvalitet, og som sannsynligvis også vil ha innvirkning på arbeid, privatliv og sosial omgang. Nysgjerrig på å ta et massasjekurs? Les mer på våre nettsider axelsonsinstitutt.no/massasje. Der finner du alle våre massasjeutdanninger samt massasjekurs for deg som ønsker å prøve det ut!

massasje sparer penger

Metastudie om effekten av manuelle behandlingsformer

For å finne ut hvilken av disse komplementære behandlingsformene som er mest effektiv mot langvarige ryggsmerter, har en gruppe forskere i USA sammenstilt den beste tilgjengelige vitenskapelige dokumentasjonen om effektivitet, sikkerhet og kostnader som er publisert i internasjonale forskningsrapporter.

Syntesen viste at massasje kan være effektivt mot vedvarende ryggsmerter, mens ryggmanipulering har mindre effekt – i likhet med mange konvensjonelle behandlinger.

Effekten av akupunktur var noe uklar. Alle disse behandlingene ser ut til å være trygge for pasientene, med få bivirkninger. Forskningsresultatene tyder også på at massasje, i større grad enn akupunktur og ryggmanipulasjon, kan redusere behandlingskostnadene etter en innledende behandlingsperiode.

Nylig presenterte også kanadiske forskere en vitenskapelig rapport som viser at terapeutisk massasje kan redusere smerte og forbedre bevegelsesfunksjonen ved subakutte og kroniske nakkesmerter.

Sterke insentiver for integrert omsorg

Integrering av massasje i behandlingen av rygg- og nakkesmerter virker derfor svært lovende. Fremtiden ser lys ut – for pasienter og massasjeterapeuter!

Kilder:

J Bodyw Mov Ther.16(3):300-25; Ann Intern Med.138(11):898-906; Lag (2008:962) om valfrihetssystem, SFS nr 2008:962; sbu.se/en/Evidensbaserad-vard.


Tobias Sundberg er lege med klinisk bakgrunn i manuell medisin og fysisk trening. Han er helseforsker med spesiell interesse for manuell og integrativ medisin.