Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Fysisk trening har en dokumentert positiv effekt på mental helse
Yvonne Forsell er professor og psykiater ved Karolinska Institutet og forsker på hvordan fysisk aktivitet henger sammen med psykisk velvære, for eksempel ved diagnoser som depresjon og schizofreni. Hennes budskap er klart – alle bør trene.
– «Jeg begynte forskningen min med å se på risiko for psykiske lidelser, men har gått videre til å se på helsefaktorer og hva det er som gjør at du føler deg bra», sier Yvonne. Yvonne har forsket mye på hvordan fysisk trening kan hjelpe mennesker med ulike typer psykiske diagnoser, blant annet schizofreni og depresjon. Studiene hennes viser at fysisk trening har en dokumentert positiv effekt på den psykiske helsen: «En av mine pasienter med schizofreni sa til meg: «Når jeg går på treningssenteret, føler jeg meg som alle andre». Kanskje det ikke er så dumt å gjøre det noen ganger. En trener eller helsepedagog bryr seg ikke om å spørre om de tingene jeg ville spurt om som psykiater; de fokuserer mer på velvære utover diagnoser. I dag finnes det nasjonale behandlingsprogrammer for ulike sykdommer fra Socialstyrelsen, og noen av dem inneholder anbefalinger om fysisk aktivitet, mens andre ikke gjør det. Gjennom sin forskning jobber Yvonne for at fysisk trening skal bli en anbefaling i flere nasjonale behandlingsprogrammer, særlig innen psykiatrien. Trening har positive biologiske effekter, i tillegg til at det styrker selvtilliten. For dem som allerede har det psykisk dårlig og kanskje har dårlig selvtillit, kan det være vanskelig å begynne å trene på egen hånd. Derfor trengs det ekstra innsats for å hjelpe disse menneskene med å komme i gang og bevege seg.

Yvonne Forsell er professor og psykiater ved Karolinska Institutet.
Fysisk trening effektivt mot depresjon
– Den første studien jeg gjorde på dette området, handlet om trening som alternativ behandling for mild til moderat depresjon i primærhelsetjenesten rundt om i Sverige. En gruppe på tusen pasienter med mild til moderat depresjon ble delt inn i tre grupper som ble behandlet med henholdsvis kognitiv terapi, fysisk aktivitet og medikamenter. Studien ble gjennomført av Karolinska Institutet, GIH og Friskis & Svettis.»Gjennom studien så vi at fysisk trening fungerte like bra som de to andre behandlingsformene. Kognitiv terapi og trening fungerte til og med litt bedre enn medisinering. Det har tidligere vært en oppfatning om at det kreves hard trening for å oppnå de positive effektene av trening. Studien viste imidlertid at både deltakerne som drev med hard kondisjonstrening og de som drev med roligere økter som balanse og yoga, oppnådde de samme resultatene. Det er flott å se at det ikke spiller noen rolle om treningen fokuserer på å stå og puste eller balansere – det har uansett samme gode effekt på depresjon.
(Du kan lese mer om studien på Karolinska Institutets nettside: Trening mot depresjon)
Fysisk trening øker selvtilliten hos unge mennesker med schizofreni
En gruppe som Yvonne har jobbet mye med i flere år, er mennesker med schizofreni. Personer med schizofreni dør i gjennomsnitt 25 år tidligere enn gjennomsnittet. Mange med schizofreni har lav selvtillit og bryr seg derfor ikke om å ta vare på helsen sin. Dette fører til konsekvenser som overvekt, høyt blodtrykk, blodpropp og hjerneblødninger – Schizofrene er en svært stigmatisert gruppe i samfunnet. Hvis man er psykotisk, som ved schizofreni, er det ikke like selvsagt å ta vare på egen helse. Kondisjonsnivået blant denne gruppen ligger ofte langt under anbefalingene. Mange føler seg stigmatisert og misliker seg selv og kroppen sin. Resultatet er at de ikke tar vare på seg selv, blir stillesittende, røyker og drikker mer. Yvonne jobber i dag tett med unge mennesker med schizofreni gjennom et strengt fysisk treningsprogram. Programmet er organisert som sirkeltrening på ulike stasjoner under veiledning av helsepedagoger. «En psykotisk person føler ofte at de ikke lenger har makt over seg selv. Jeg ønsker å endre maktbalansen litt. I løpet av programmet utdanner vi også unge mennesker til selv å bli trenere og til å holde egne kurs for nye pasienter ved hjelp av helsepedagoger. Vi ser at treningen har en positiv effekt på selvtilliten og helsen deres.
Trening med støtte fra en PT eller en treningsapp
For tiden er Yvonne involvert i en studie med Twitch.
Studien handler om å hjelpe mennesker med lettere funksjonsnedsettelser, som for eksempel nakke- og ryggsmerter forårsaket av mye stående arbeid eller stillesittende kontorarbeid, til å begynne å trene regelmessig. Denne gruppen kan ha begynnende revmatisk sykdom, men er ikke dårlige nok til å få hjelp fra helsevesenet – «Du kan egentlig ikke få hjelp til å begynne å trene i dag med mindre du aktivt søker og betaler for hjelpen selv. Hvis du henvender deg til helsevesenet, får du kanskje utskrevet smertestillende og et besøk hos en fysioterapeut, men ingen hjelper deg aktivt til å bli mer fysisk aktiv. Så hvordan kan vi nå denne gruppen mennesker før de blir enda sykere? Studien fokuserer på å undersøke forskjellen mellom å tilby treningshjelp via en personlig trener en gang i uken og et besøk hos en kostholdsekspert, sammenlignet med å motta alle treningsprogrammer og helseråd gjennom Forsvarets app. Deltakerne er alle under 40 år og er randomisert mellom de ulike gruppene. Hvor mye støtte trenger du hvis du får en app? Følger du treningen, eller slutter du å bruke appen etter en uke? Studien pågår fortsatt i noen måneder til, og først etter sommeren vil vi ha konklusjoner om forskjellen mellom trening med PT og en treningsapp. Men det vi allerede har sett, er at kondisjonen har økt i begge gruppene, mens smertenivået har gått ned. Jeg tror det er fordeler for ulike grupper med å trene med en personlig trener sammenlignet med å bruke en app. Noen foretrekker kanskje å trene selv når det passer dem og bare få støtte via appen, mens andre kanskje gjør det bedre hvis de møter en personlig trener personlig en gang i uken. «Det som blir interessant å se, er om resultatene viser at trening kan hjelpe denne gruppen til å føle seg bedre uansett. Jeg tror man får bedre resultater hvis man selv kan velge treningsmetode.
(Du kan lese mer om studien på Twitch’ nettsider: Fysisk aktivitetsstudie i samarbeid med Karolinska Institutet)
Store fordeler for helse og velvære ved å jobbe sammen
Yvonne har planer om å fortsette å forske på fysisk trening og dens innvirkning på vår psykiske helse. I psykiatrien finnes det i dag ingen anbefalinger fra helsevesenet om at mosjon skal være en del av behandlingen, mens det for eksempel i diabetesomsorgen er skrevet inn at man skal tilby mosjon. Gjennom sin forskning håper hun å kunne påvirke helsevesenet til å anbefale fysisk aktivitet også i psykiatrien. Jeg tror imidlertid at helsevesenet og friskvården kan jobbe tettere sammen for å hjelpe folk avhengig av hvilke problemer de har. En psykisk syk person trenger ofte mer støtte for å komme i gang med treningen, og da kan man kanskje også få det på en annen måte som en del av den anbefalte behandlingen. Yvonne forteller om en pasient som var bipolar og ønsket å trappe ned på medisinene fordi hun var gravid. – Hun trente på å takle sykdommen med yoga når hun var høy, og jogging når hun var lav. Jeg anbefaler ingen å slutte å ta medisiner. Men man kan bli så kropps- og selvbevisst at man i det minste kan redusere symptomene gjennom trening og føle seg bedre. Yvonne mener at det kanskje ikke er gruppen med ryggsmerter som trenger denne ekstra støtten fra helsevesenet, men de med ulike typer psykiske diagnoser. Hun håper at helsevesenet og samfunnet for øvrig vil innse at det er forskjell på hvor mange gode råd man kan ta imot, avhengig av hvordan man har det mentalt. Jeg ser sykdommen hos en person som kommer til meg, for det er den jeg skal behandle. En helsepedagog ser en person fra et annet perspektiv og fokuserer på det friske. Vi ser på mennesker fra ulike perspektiver, og det bør ses på som et viktig supplement. Jeg tror at helsevesenet og velværebransjen har mye å vinne på å begynne å jobbe mer i team.
Les mer om Yvonne Forsell og les publikasjonene hennes på Karolinska Institutets nettsider: Yvonne Forsell, professor, Institutt for folkehelse