fbpx

Til minne om vår grunnlegger Hans Axelson

Vi vil virkelig takke deg for alt du har gjort, Hans! Gjennom ditt arbeid har du ikke bare berørt og påvirket et stort antall mennesker, men også skapt noe unikt som vil fortsette å arbeide for et sunnere samfunn i din ånd i fremtiden, og det er virkelig noe fantastisk.

Axelsons Gymnastiska Institut har vært livet mitt. Det er det jeg har levd for, kroppen min og helsen min. Det sier Hans Axelson, som i en alder av 86 år ser tilbake på sitt livsverk - en imponerende historie, på grensen til det utrolige! Kan det finnes noen som personlig har bidratt så mye til utviklingen av manuellterapikulturen i Sverige? Her deler han også sine sterkeste minner.

I juni 2020 var det med stor sorg vi fikk vite at Hans Axelson, skolens grunnlegger, hadde forlatt oss etter en sykdomsperiode. Hans var en sterk person, en sann entreprenør og på mange måter forut for sin tid. Han var blant de første i Sverige som startet et yogastudio, et treningsstudio og det første rene massasjeprogrammet. Han introduserte mange behandlingsmetoder i Sverige og våget å prøve nye ting, ofte etter selv å ha blitt hjulpet av metoden. Det er nettopp derfor vi utdanner mange av landets soneterapeuter i dag. Axelsons startet også det som i dag er Kiropraktorhögskolan og Naprapathögskolan, og vi var de første som tilbød massasje på arbeidsplassen og massasje i barnehage/skole, som over 10 000 lærere har deltatt på. Listen er lang, og for de som er interessert i skolens historie, kan du lese et flott intervju med Hans, der han ser tilbake på alt skolen har oppnådd.

Ble vegetarianer og nysgjerrig på skjulte krefter

Gutten Hans ble født i 1934. Da han var ni år gammel, fikk han skarlagensfeber, som utviklet seg til nyresykdom, og han ble innlagt på sykehus i syv uker. «Jeg ble frisk, men jeg var blitt klar over at man kan bli syk, og det gjorde at jeg tidlig begynte å interessere meg for min egen og andres helse. Som 13-åring ble jeg vegetarianer, inspirert av Saxon og Waerland, og begynte å engasjere meg i helsefremmende arbeid. Jeg har fortsatt med vegetarisk kosthold hele livet.» «I tenårene begynte jeg også å praktisere yoga, etter en bok jeg hadde funnet; Yoga utvikler skjulte krefter av Degerman. Jeg ville reise til India for å lære mer, og haiket sørover. I stedet ble jeg i Marokko i et halvt år, og da jeg kom hjem igjen, begynte jeg å studere hos en av de få tilgjengelige lærerne i Sverige, Goswami. Jeg ville finne et yrke som passet meg, og studerte fysioterapi ved en privatskole i Göteborg. Det var i 1957-58. De hadde mye massasje på timeplanen, noe de offentlige skolene ikke lenger hadde. Fokuset var flyttet til aktivitet og trening, og massasje ble i stedet en del av den alternative helsebevegelsen.» Hans jobbet deretter som ansatt i fysioterapien i noen år. I 1961 startet han Yogaskolan, en av Sveriges første yogaskoler, først i Malmö og deretter i Halmstad og Göteborg, en virksomhet han bare beholdt i noen få år. «Folk var ikke klare for yoga ennå», sier han.

Sveriges første massasje- og fotpleieskole

«Jeg startet skolen ved hjelp av et lån på 5000 SEK fra tanten min. Det første massasjekurset hadde fem elever. Jeg utviklet alt undervisningsmaterialet. På massasjekurset brukte vi i begynnelsen Ture Petréns bøker, men de var veldig teoretiske.
Jeg ville tilpasse litteraturen til massasjeyrket, det var et helt nytt yrke, så det krevde også ny studielitteratur. Jeg tilbrakte mye tid i New York på midten av sekstitallet. Der satte jeg meg ned i fred og ro og skrev kompendiene for hånd, rett fra hjertet.
Jeg skrev på samme måte som jeg underviste, helt og holdent basert på praktisk kunnskap. Jeg underviste i massasje i 54 år til sammen, i begynnelsen gjorde jeg alt, men man kan jo ikke jobbe døgnet rundt. Så måtte jeg være leder, og da ble det mindre praktisk, det var mest en slags nødvendighet da skolen vokste, det jeg var interessert i var kropp og helse og å utvikle metoder, ikke å drive en bedrift. Men det var slik det ble. Jeg har vært helt uredd og kastet meg rett inn i alt. Kanskje var det en reaksjon mot min far, som ikke våget noe. Det har gitt meg et rikt liv.»

Styrketrening, naprapati, soneterapi og mye mer.

I 1964 startet Hans Wiking Träningsstudio i Malmö, et av Sveriges aller første treningssentre, og året etter også i Stockholm. Det fantes fortsatt lite dokumentasjon på nytten av styrketrening, og i 1970 la Hans ned treningssenteret.
«Bengt Bedrup var på TV og sa at man bare skulle løpe i skogen og gjorde narr av fitnessstudioene, som de het den gang. Kulturen var ennå ikke klar for styrketrening. Jeg trente selv, jeg hadde blitt inspirert av amerikansk litteratur.
Men folk flest visste ikke om det.» I 1970 startet Axelsons et kurs for massasjeterapeuter i manipulasjonsterapi – Sveriges første videreutdanning for massasjeterapeuter. Dette utviklet seg til en profesjonsutdanning i naprapati, der Axelsons samarbeidet med Naprapathögskolan – nå Naprapathögskolan. I 1972 holdt Axelsons Sveriges første kurs i soneterapi og shiatsu, først med Hans som lærer, og etter hvert tok andre lærere over.
I 1974 startet Axelsons landets første kurs i bindevevsmassasje, og alle lærerne var leger. 1976-79 drev Axelsons Breviks helsesenter på Lidingö, der skolens elever praktiserte sine behandlingsmetoder på gjestene. 1978 startet Axelsons opp et treningsstudio i Malmö igjen og drev det i 10 år, nå var det større mottakelighet. 1988 overtok Hans’ sønn Olav treningsstudioet. 1978 utviklet Hans også muskulasjonsmetoden og integrerte den i massasjeutdannelsen, som i stadig større grad fokuserte på muskel- og skjelettsystemet og kunnskap om muskelbehandling.

Videreutviklet den svenske massasjen

«Den massasjen jeg lærte da jeg studerte til fysioterapeut, var ikke den samme formen for massasje som praktiseres i dag. Den var basert på Lings gamle metode fra 1813, med fokus på å øke sirkulasjonen, forbedre immunforsvaret og gi raskere tilheling. Det var jeg som endret svensk massasje i retning av fokus på muskelbehandling. Det var en prosess basert på både intuisjon og bøker jeg leste.
Jeg innså raskt at det hadde en dypt avslappende effekt og kunne redusere smerte. Jeg renset ut noe av Lings metodikk, blandet inn mer pressing og tøyning og jobbet direkte på huden med olje, i motsetning til Ling som først og fremst jobbet på utsiden av klærne. Jeg ble inspirert av ulike massører internasjonalt, av yoga og av studentene mine. Jeg utviklet ikke metoden alene, men hovedsakelig i samarbeid med studentene, og på helsesenteret i Brevik var det mange muligheter til å utforske nye ideer.»

Spred massasje gjennom bedrifter

«Jeg har sett hvordan samfunnet har endret seg, allerede på 60-tallet var det en trend mot mer stillesittende atferd, med TV, telefon, radio, bil og kontorjobber – selv om det ikke fantes datamaskiner ennå. Jeg vokste opp i en helt annen verden, der man måtte gå dit man skulle i stedet for å kjøre bil, og oppsøke folk i stedet for å ringe dem. Du var på farten.
Jeg tok til meg troen på at massasje var nødvendig for å lindre stress og spenninger. Offentlige institusjoner hadde et syn på massasje som passiviserende, at det bare var noe hyggelig uten effekt. Det gikk ganske tregt å endre det synet, den store boomen kom gjennom massasje i bedrifter.
Jeg innså at det var behov for det fordi kontorarbeid førte til mange muskelproblemer. Jeg inviterte ledere til studentbehandlinger, men fikk ingen direkte respons. Da kom jeg på ideen om å la studentene gi gratis massasje i bedrifter for å øve seg, samtidig som jeg spredte fenomenet Massage at Work. Studentenes arbeid gjorde bedriftene interesserte, og i dag har mange bedrifter massasje som en selvfølgelig del av personalomsorgen. Det har forandret Sverige.»

Rosenmetoden forandret hele livet mitt

«På begynnelsen av 80-tallet fikk jeg mange nye kontakter, særlig fra USA. Mange kom til meg med nye ting de ville prøve eller spre, jeg var åpen for det meste, sosial og nysgjerrig.
I løpet av 80-tallet introduserte vi mange nye metoder i Sverige, som Body Harmony, Rosenmetoden, Akupressur og Energimassasje.» I 1983 startet Axelsons en kiropraktorutdanning, som senere ble til en egen skole – Skandinavisk Kiropraktorskole.
I 1984 flyttet Axelsons inn i lokalene i Gästrikegatan i Stockholm, der skolen deretter holdt til i 35 år – frem til desember 2019. «Da vi tok Rosenmetoden inn på Axelsons, var det første gang metoden ble presentert utenfor USA. Det ble starten på et livslangt vennskap og samarbeid mellom meg og Marion Rosen. Vi reiste mye sammen i Europa og USA og holdt rosenkurs frem til hun døde i 2012, 97 år gammel.
Hun var veldig spesiell, en ekte idealist. Det sterkeste som skjedde med meg personlig i alle årene med Axelsons, var utvilsomt møtet med Marion Rosen. Det forandret hele mitt liv, hele min holdning til livet.
Gjennom Rosenmetoden kan man gjenoppleve hendelser fra tidligere i livet, og det første og største som skjedde med meg var at jeg under en behandling plutselig fikk et tydelig kroppsminne av hvordan min far dyttet meg under vannet, en gang da jeg var barn. Jeg skrek og kjempet på behandlingsbenken, fikk panikk og følte det som om jeg ikke fikk puste. Etterpå var jeg helt avslappet. Alle sansene mine var skjerpet, jeg så tydeligere, kjente smaker og lukter mye.
Etter dette begynte Axelsons virkelig å vokse, og skolens virksomhet ble fordoblet hvert år. Jeg tenkte ikke på noen sammenheng, men Marion gjorde meg oppmerksom på det. «Skjønner du ikke hva som har skjedd, Hans?» sa hun. «Du har hatt en mur rundt deg, og det er derfor folk ikke har kunnet oppsøke deg. Nå har du begynt å slippe folk inn, og alt du gjør kan vokse!»
Gjennom Rosemetoden fikk jeg flere andre slike konkrete gjenopplevelser av hendelser fra barndommen. En av dem var et minne fra Lucia på skolen, de andre begynte å synge, og Marion spurte meg: «Hvorfor synger ikke du, Hans?» Jeg svarte at jeg ikke fikk lov til å være med. Etter behandlingen ble jeg syk og lå til sengs i et par dager, det skjer av og til med rosemetoden.
Etter noen dager befant jeg meg plutselig i trappen nede hjemme og kjente at jeg måtte synge. Jeg begynte å synge «Är du kär i mig ännu Klas-Göran» av Lill-Babs, for full hals, jeg sang og gråt og gråt og gråt og gråt. Så ble jeg frisk og begynte å jobbe igjen.
Jeg begynte å ta sangtimer, og vi kjøpte en karaokemaskin i familien Siden har vi sunget mye hjemme, alle sammen, og jeg elsker å synge. Det som lå i minnet om ikke å få lov til å synge, var opplevelsen av å være en outsider, den hadde blitt værende og påvirket meg gjennom alle årene.
Jeg fikk mange slike opplevelser gjennom Rosenmetoden, og den forandret virkelig hele livet mitt fundamentalt.» I 1993-94 startet Hans Axelsons datter Marina opp utdanninger i heste- og hundemassasje under navnet Axelsons dyremassasjeskole, etter å ha studert i USA.

Peaceful touch - massasje som et fellesskapsprosjekt

I 1995 startet Axelsons sitt store prosjektarbeid med utgangspunkt i visjonen «Peaceful Touch» – et landsomfattende initiativ for å spre massasje i skoler og barnehager. Denne visjonen er fulgt opp av prosjekter som «Massasje mot dysleksi» og «Massasje mot vold». Visjonen er at «Peaceful Touch» skal være tilgjengelig for alle i samfunnet innen 2002. «Peaceful Touch»-konseptet ble deretter introdusert på World Massage Congress i Montreal i 2004. «Axelsons ulike prosjekter har gjort massasje svært utbredt i Sverige, både gjennom massasje i bedrifter og ved at det etter hvert er utdannet rundt 10 000 lærere og pedagoger som i sin tur har spredt det til titusener av barn. Foreldrene på sin side blir ofte inspirert og nysgjerrige av barna sine. Kerstin Mobergs forskning ble kjent i helt riktig tid, nå forelå det vitenskapelige bevis for hvordan massasje virkelig kan øke roen i skolen og redusere vold og stress. Dette er nå allment aksepterte fakta. Verken massasje på jobb eller i skolen er noe Axelsons har patent på, men det var vi som startet det. I dag er massasje en stor yrkesaktivitet i Sverige og har en helt annen posisjon enn for noen tiår siden.»

Nye initiativer for å spre massasje

I 1999 startet Hans SPA-skolen med utdannelse som SPA-terapeut. I 2004 kjøpte sønnen Richard SPA-skolen, som da skiftet navn til Axelsons SPA-skole. I 2005 åpnet Richard Axelsons SPA i Gallerian i Stockholm sentrum sammen med Patrick Wahlberg og Anders Magnusson, et city-SPA med ferdig utdannede terapeuter. Siden midten av 90-tallet har Axelsons startet og deltatt i en rekke ulike initiativer, blant annet Sveriges første berøringskonferanse med forskere og forelesere fra store deler av verden, stiftelsen av Branschrådet for svensk massasje, en innsamlingsstiftelse for forskning på manuelle behandlingsformer og prosjektet «Motvärk» der leger, fysioterapeuter, naprapater, massører, akupressører, soneterapeuter, fotsoneterapeuter og gyminstruktører jobbet sammen med smertepasienter som det offentlige helsevesenet ikke kunne hjelpe. I 2002 fylte Axelsons 40 år, og boken «En mann som berører» av Eva Sanner ble utgitt. I 2006 mottok Hans «The Ashley Montegu Award», massasjeverdenens svar på Nobelprisen, og i 2007 ble han kåret til Entrepreneur of the Year. I 2012 fylte Axelsons 50 år, og Hans Axelson var fortsatt administrerende direktør i selskapet, 78 år ung og frisk som en fisk! Skolens kurskatalog ble til FriskvårdsMagasinet, med Sandra Grundstoff som sjefredaktør. Opplaget var på 165 000, et av landets største utsendelser på sitt felt. Etter tre år ble magasinet i stedet et digitalt nyhetsbrev.

50 programmer og kurs i programmet

I 2014 plukket Axelson opp

i 1961 og startet et yrkesrettet opplæringsprogram for yogalærere. I årene som fulgte, startet skolen en rekke kortere og lengre programmer og kurs i yoga og ayurveda.

På 2000-tallet ble det lagt til andre yrkesutdanninger som Yogamassør, PT, Kost- og ernæringsrådgiver, Lymfemassør og Hudterapeut, og i dag finnes det nesten 50 ulike utdanninger og kurs på Axelsons program. Se programmet her! Den store nysatsingen siden 2020 er Hud- og SPA-terapeut – Sveriges eneste hudpleieutdanning som gir økologisk spisskompetanse, der studenten også vil kunne bli medlem av SHR. I 2016 sluttet Hans som administrerende direktør, og sønnen Richard overtok stillingen som administrerende direktør. Året etter, i 2017, kjøpte Richard og hans partner Kjell Grubin skolen.

Glad for å ha bidratt til en positiv utvikling

«Jeg følte at det ble for stort til slutt, jeg var over 80 år og hadde behov for å trekke meg tilbake», sier Hans. «Men det er klart jeg savner det! Det var jo livet mitt. Men alt har sin tid. I dag tar jeg det med ro, leser litt, tar noen kurs, blant annet i spansk og bibelstudier for tiden.

Jeg hjelper min yngste datter Victoria med studiene, hun utdanner seg til sykepleier.» «Det er selvfølgelig flott at barna mine også har blitt interessert i kropp og helse, Morgan er kiropraktor, Marina driver med dyremassasje, Olav har jobbet lenge i velværebransjen, og Richard har nå tatt over som administrerende direktør i Axelsons. Det føles godt å ha bidratt til en utvikling av metoder som trengs i vår tid. Noen måtte gjøre det, og det var meg. Det har ikke vært penger som har drevet meg, jeg har hatt økonomiske problemer i lange perioder, men har klart meg gjennom andre økonomiske oppgangstider. Det må sies at det ikke er lett å drive en skole uten offentlig støtte. Men jeg føler ikke at jeg hadde noe valg, det var det jeg skulle gjøre. Det er det jeg har brent for hele livet, avslutter Hans.

Richard Axelson.