Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Avhengighet av mobiltelefoner
På denne siden kan du lese mer om hva mobiltelefonavhengighet er. Smarttelefonene våre skal være et verktøy, og det er ingen tvil om at verden har forandret seg siden de ble introdusert. På godt og vondt, selvfølgelig.
De siste årene har begrepet mobiltelefonavhengighet blitt på moten. Men finnes det egentlig en slik sykdom, og hvem rammes av den? Det er lett å si at man føler seg avhengig av mobiltelefonen fordi man bruker den hele tiden. Men det er viktig å forstå hva som kan klassifiseres som en avhengighet, som i bunn og grunn er en slags sykdom.
Nå kan det selvfølgelig hende at du føler at du ønsker å kutte ned på din og barnas mobiltid, enten dere kan klassifiseres som mobilavhengige eller ikke. I så fall er det god grunn til å se på hvordan du kan bli kvitt mobilavhengigheten. Men la oss starte med å prøve å finne ut hva mobilavhengighet egentlig er.
Hva er mobilavhengighet, er det ekte?
Kan man bli avhengig av mobiltelefonen sin på samme måte som andre er av sigaretter? Det er en viss uenighet om dette. Ingen bestrider at vi kan bli besatt av mobilen, og at smarttelefoner ser ut til å utløse lignende belønningsmekanismer som dopamin i hjernen vår som alkohol, godteri og sigaretter kan gjøre.
Men å si at mobilavhengighet er en sykdom er ikke like opplagt. Uansett hvor mye du lider av å sjekke mobilen hele tiden. Men sannheten er at det er delte meninger om hvorvidt det finnes noe slikt som mobilavhengighet, eller om det faktisk er en impulskontrollforstyrrelse. Når det gjelder forskning på dette området, finnes det mye interessant forskning om emnet. Samtidig er vi på et tidlig stadium, og det er behov for mer.
Når det er sagt, føler mange av oss at det blir et større og større problem, og det er ingen tvil om at mange mennesker blir påvirket av å bruke telefonen for ofte. Det finnes nå til og med nye konsepter som alle dreier seg om mobilavhengighet.
Mobiltelefonavhengighet – nye konsepter
Til tross for at smarttelefoner ikke brukes på en spesiell måte, finnes det allerede en rekke begreper som alle er knyttet til det som kan beskrives som overdreven eller skadelig bruk av mobiltelefonen.
Den vanligste du kanskje har støtt på, er sannsynligvis Problematisk bruk av smarttelefon, PSU. forskning som viser at overdreven bruk blant unge mennesker faktisk kan påvirke dem negativt på en rekke måter. For noen år siden ble det undersøkelse gjort i Storbritannia. Den viste at 23 % av barn og unge i Storbritannia er avhengige av mobilen på en patologisk måte. Av dette kan vi se at mobilavhengighet hos barn er minst like problematisk som hos voksne.
Andre mobilavhengige begreper som kan være nyttige å kjenne til, er
- Nomofobi – Frykten for å være uten mobiltelefonen din.
- Tekstafreni Frykten for ikke å kunne sende eller motta meldinger.
- Fantomvibrasjon Følelsen av at telefonen vibrerer når den ikke gjør det.
Er du avhengig av mobiltelefonen din?
Vi gjør forskjellige ting på mobilen, men det er nettopp det at vi hele tiden gjør disse tingene på mobilen og ikke klarer å slutte, som klassifiseres som problematisk. Symptomer på avhengighet er:
- Du vil bli nervøs og kanskje til og med få panikk hvis du ikke får lov til å bruke telefonen.
- Du blir redd, sint og får panikk hvis du ikke finner mobiltelefonen din.
- Du vil heller sitte med mobilen enn å gjøre noe annet, for eksempel å være sammen med venner eller dyrke en hobby.
- Du kan ikke gå forbi mobiltelefonen din når den ligger på et bord uten å ta den opp og begynne å bruke den.
- Når du legger deg, har du mobiltelefonen ved sengen. Kanskje til og med under hodeputen.
- Det første du gjør når du våkner og før du legger deg, er å sjekke mobiltelefonen.
- Du tilbringer mer tid med folk på mobiltelefonen enn i det virkelige liv.
- Mobiltelefonen ligger rett ved siden av deg både når du spiser og når du går på toalettet.
- Du går aldri hjemmefra uten smarttelefonen din.
- Du synes det er vanskelig å ha vanlige samtaler med folk og foretrekker å spille inn meldinger og spole frem andres ved hjelp av apper som whatsapp.
Hvis du opplever flere av disse symptomene, kan det være at du er avhengig av mobiltelefonen din. Men det trenger det ikke å være. En enkel mobilavhengighetstest er å slå av mobiltelefonen og se hva som skjer. Hvordan føler du deg, og hvordan reagerer du når du ikke bruker mobilen i en dag eller to?
Fakta om mobilavhengighet kan være vanskelig å liste opp og bevise fordi det er så mange faktorer som spiller inn på hvordan vi har det. Det viktigste er hvordan du har det med mobilbruken din, og om du mener at den er på eller av i livet ditt.
Når det gjelder barns mobilavhengighet, er det viktig at du som forelder er oppmerksom på barnets atferd. Barn som ikke omgås jevnaldrende på en normal måte, kan ta skade av dette både på kort og lang sikt. Det sier seg selv at det ikke er en god idé at barn velger å sitte med et spill på mobilen i stedet for å være ute.
Selv om vi kan kalle mobilavhengighet en ny epidemi, er det mye som ikke er opplagt. Forskerne jobber fortsatt med å forstå hva avhengighet er, og om det virkelig er skadelig for oss.
Inntil vi vet med sikkerhet hvor farlig mobilavhengighet er og hva det egentlig er, må vi bruke sunn fornuft og lytte til den indre stemmen som tydelig signaliserer når det blir for mye skjermtid.
Konsekvenser av mobilavhengighet du bør være klar over
Vi vil fortsette å omtale det som mobilavhengighet i denne artikkelen, men det er viktig å understreke at det i bunn og grunn dreier seg om en konstant bruk av smarttelefonen. Du trenger ikke å føle at du er avhengig av mobiltelefonen din på samme måte som av narkotika for at det skal ha noen uønskede konsekvenser.
Noen av konsekvensene av mobilavhengighet du bør være oppmerksom på, er
Hjernen kan krympe
Det høres sprøtt ut, men kan faktisk være helt sant. Det finnes forskning som viser at mobiler, nettbrett og datamaskiner kan endre hjernen vår. Den kan til og med krympe fysisk. Hvis du bruker mobiltelefonen intensivt hver dag, kan noen deler av hjernen din krympe. Dette kan sammenlignes med effekten av langvarig stress.
Forskere har riktignok sett at volumet i deler av hjernen er redusert, men det er fortsatt uklart hvorfor. Du trenger ikke å oppleve frykt og angst på grunn av dette, men det er greit å vite neste gang du strekker deg etter mobiltelefonen på bordet.
Kan øke stresset
Det er stor risiko for at stressnivået i kroppen din kan øke på grunn av smarttelefonen din. Ved å være konstant tilgjengelig og telefonen hele tiden sender deg varsler fra e-post, SMS, samtaler, sosiale medier og alle appene dine, kan det være vanskelig å slappe av. Det er hele tiden noe som skal fikses, for ikke å snakke om at mange jobber mer på grunn av denne tilgjengeligheten.
Det hjelper heller ikke at du hele tiden har tilgang til all informasjon og alle nyheter. Det er selvfølgelig en fordel at du alltid vet det siste. Ulempen er at du hele tiden blir eksponert for ny informasjon, noe som etter hvert kan bli slitsomt og stressende.
Sosiale ferdigheter innebærer aktiv mobilbruk
En annen mobilavhengig konsekvens er at vi ser på sosiale ferdigheter på en litt annen måte enn vi gjorde da det ikke fantes smarttelefoner. Den som er aktiv og konstant tilgjengelig på nettet via mobil og datamaskin, blir belønnet av samfunnet for dette.
Samtidig blir vi ikke lenger opprørt over at en person vi møter, sitter og snakker i mobiltelefonen under en samtale. Det er viktigere å være tilgjengelig for alle enn å fokusere på den personen vi sitter til bords med. Er det en god ting? Det er et helt annet spørsmål!
Det blir stadig vanskeligere å møte folk
Til tross for at vi i dag kan møte mennesker virtuelt fra alle verdenshjørner, er det mange som føler seg mer ensomme enn noen gang. Ikke alle er komfortable med nettdating eller å møtes på nettet med video og lyd. Det å støte på noen spontant på byen er ikke lenger noe som skjer på samme måte som før. Når dette skjer, er det mobilen som ryker for videre sosialisering.
Det er vanskelig å leve uten mobiltelefonen
Etter hvert som flere og flere samfunnsfunksjoner håndteres av smarttelefonen, blir det vanskeligere å klare seg uten. Selv om du føler at du gjerne skulle vært foruten mobiltelefonen, kan det være problematisk ettersom banken din krever at du har den til blant annet koder.
Dette er en konsekvens som betyr at mobilavhengigheten sannsynligvis vil øke i fremtiden, ettersom folk ikke ser hvordan de kan komme seg rundt problemet. For mange vil det enkleste være å gå tilbake til en gammel dumbphone, men det vil være svært vanskelig med tanke på hvordan samfunnet vårt ser ut i dag.
Bli kvitt mobilavhengigheten
Kan man bli kvitt mobilavhengighet? Forutsatt at du faktisk er avhengig, kan det være vanskelig. Som vi alle vet, kan man bli kvitt rusmiddelavhengighet ved å slutte med rusmiddelet og deretter holde seg borte fra det, noe mange ikke vil gjøre med telefonen sin.
Her er stoffet noe du trenger for å håndtere ting som kommunikasjon, betalinger og mer. Dette høres kanskje dystert ut, men det finnes selvsagt måter å redusere mobilbruken på. Du kan for eksempel installere filtre som låser skjermen i intervaller du selv velger.
Den beste måten å gjøre dette på er kanskje å prøve mobilavrusning eller miniferier fra smarttelefonen. Du bestemmer selv når du tar disse pausene, og gir venner og familie beskjed om hvordan de kan nå deg i disse periodene.
Når du tar pauser, innser du også hvor avhengig du faktisk er av mobiltelefonen din. Det er da du skjønner om du trenger en kur mot mobilavhengighet eller ikke. Hvis du ikke engang klarer å ta noen timer fri fra mobilen, kan det hende du trenger hjelp av en psykolog eller terapeut. Dette for å finne ut hva det er som gjør det så vanskelig for deg å skille deg av med mobiltelefonen.
Oppsummering
Statistikken over mobilavhengighet kan se dyster ut, men faktum er at vi ennå ikke vet sikkert hva mobilavhengighet er, og om det er farlig. Det trengs mer forskning på mobilavhengighet for å finne ut av det. Samtidig kan det hende at du rett og slett har lyst til å bruke mobilen mindre fordi den ikke alltid føles konstruktiv for deg.
Du kan gå gjennom symptomene på mobilavhengighet for å finne ut om atferden din kan anses som patologisk. Deretter kan du se om en mobilavhengighetsapp kan være nok, eller om du trenger profesjonell hjelp fra en terapeut eller psykolog.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!