Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Lymfemassasje gir meg bedre livskvalitet
Irina Zetterman fikk diagnosen malignt melanom høsten 2014. Det hadde spredt seg til lymfeknutene i lysken, og etter operasjonen opplevde Irina store ødemer og smerter. Helsevesenet hjalp til med manuell lymfedrenasje, men det var først da Irina ble introdusert for lymfemassasje at hun begynte å oppleve reell bedring.
– Jeg kunne ikke tro det! Det begynte med en liten flekk på ryggen som jeg ikke engang kunne se selv», sier Irina. «Jeg hadde kanskje hatt den lenge, men så begynte den å klø og blø. Legen fjernet den, det var veldig enkelt, 20 minutter med lokalbedøvelse. Da jeg straks fikk en ny time to uker senere, burde jeg ha tenkt at det kunne være noe galt, men det gjorde jeg ikke. «Vet du hva malignt melanom er?» spurte legen. Det var det flekken var. Jeg ble virkelig sjokkert. Jeg har selvfølgelig hørt om malignt melanom i alle disse årene, men det var ikke en del av min forestilling om hva som kunne skje med meg, det er interessant hvordan hjernen fungerer. Jeg fikk beskjeden på St Lucia, og det var den vanskeligste julen noensinne.
Mistet en god del av låret
– Den trettende helgen fjernet de mer rundt flekken, samtidig som de fant ut hvor lymfevæsken drenerte. Radioaktiv væske ble sprøytet inn der flekken hadde vært, og de kunne følge strømmen med en form for røntgen. De så at den strømmet til høyre lyske, noe som gjorde at de kunne finne de såkalte vaktpostkjertlene, som ble operert inn for å bli analysert. Jeg måtte vente to måneder på analysen på grunn av køen hos patologen. Det viste seg at svulsten hadde spredt seg, og jeg ble innkalt til en større operasjon i mars. Legen kartla hva som måtte fjernes, og konstaterte kort at lymfeknutene i lysken går et godt stykke ned på låret. De skar ut en bit på størrelse med en svinefilet og sendte den til analyse. Lymfeknutene er små som riskorn, det er utrolig hvordan de kan oppdage kreften i dag. Heldigvis hadde den ikke spredt seg lenger. Og der satt jeg, uten lymfeknuter i høyre lyske. Etter operasjonen gikk jeg med dren i en uke, og det var litt vanskelig å håndtere slangen og posen, for eksempel når jeg skulle sove. Etter at drenet ble fjernet, fikk jeg et serom øverst i lysken som måtte tømmes for væske manuelt i et par måneder. Det avtok etter et par måneder, men beinet ble ikke seg selv igjen. Kroppen min slet med å takle tapet av lymfeknutene.
Manuell lymfedrenasje fokuserer lokalt
– Jeg var hos en lymfeterapeut på sykehuset som fortalte meg om lymfesystemet. Hun sa at det kommer til å bli bedre, vi får vente. Høsten kom, men det ble ikke bedre, beinet var helt stivt og hovent, og jeg hadde fortsatt store smerter, det var veldig vanskelig. Jeg måtte komme til korte behandlinger med manuell lymfedrenasje. Lymfeterapeuter, som de kalles i fagspråket, åpner opp kragebeinsgropene og du får puste litt, men så jobber de mest lokalt der du har ødemet ditt. Behandlingene varer i maks 40 minutter. Jeg fikk noen behandlinger høsten 2015, og da sa de at nå får du klare deg selv. Men det ble ikke bra, arret var som en stor dal, det var veldig hovent og ga smerter og ubehag. Våren 2016 ringte jeg igjen og ville ha hjelp, det var det samme, noen korte behandlinger og så beskjeden om at jeg måtte ringe til lymfeterapeuter i byen. De er inkludert i høykostnadsdekningen, men jeg måtte organisere det selv. Jeg ble tatt med til en veldig flink og engasjert lymfeterapeut, hun hjalp meg med å bestille kompresjonsstrømper og andre ting. Hun løsnet litt opp rundt arret, og det lettet litt på det. Men det meste var der fortsatt, og det fortsatte å være vanskelig.
Å trekke ut gamle arr
– Det var da jeg snublet over en annonse for studentbehandlinger på Bebes lymfemassasjekurs. Jeg dro dit, og da begynte det å skje mye. Jeg kjente at dette var mer effektivt enn det Lymfeterapeutene gjorde, øktene var på 90 minutter, og de jobbet gjennom hele kroppen etter et fast mønster. Noe begynte å løsne på en mer dyptgripende måte. Jeg begynte å gå til Bebe for å få behandling. Hun jobbet mye med lårene mine, men også over hele kroppen, i en bestemt rekkefølge. På ryggen hadde jeg et par arr som var veldig gamle, og hun kunne fortsatt trekke dem ut. Jeg hadde et tuberkulosevaksinasjonsarr som jeg hadde hatt i 40 år, som hun også fjernet i én behandling. Jeg hadde flere fibrosearr etter gamle skader, blant annet etter at jeg falt ned en trapp da jeg var 13 år. Hun fjernet dem også. Slik jeg har forstått det, er fibrose noe man kan få etter slag, kutt, injeksjoner og lignende. Fettet klistrer seg sammen, det oppstår sammentrekninger der væsken ikke kan strømme, og man må få i gang lymfesirkulasjonen igjen. Jeg går jevnlig til Lymfesalongen, sammen med Bebe og hennes kollega Ingrid, som også er en koselig og dyktig terapeut. Jeg har fortsatt litt hevelse i beinet, men det er mye bedre nå. Det beste etter en behandling er at jeg ikke føler meg så fortvilet når jeg går derfra – det er den beste karakteren jeg kan gi!
Nullpunktet beveger seg
– Det varierer litt hvor lenge effekten av behandlingen merkes. Jeg ser det litt som å pusse tennene. Det føles bedre både på kort og lang sikt, nullpunktet flytter seg hele tiden. Selv om jeg lar det gå ganske lang tid mellom behandlingene av økonomiske årsaker, føler jeg meg fortsatt mye bedre enn før jeg begynte med lymfemassasje. Jeg går omtrent hver sjette uke, jeg ville gått hver uke hvis jeg hadde hatt råd. Det har blitt viktig for meg å gå regelmessig til behandling, jeg ser på det som vedlikehold. På samme måte som du ikke kan trene én gang og forvente at det skal hjelpe, må du holde lymfesystemet i god form. Jeg gjør egenpleieprogrammet, som Bebe anbefaler, hjemme av og til. Man jobber med sin egen lymfestrøm med strykninger over hele kroppen i et fast mønster. Jeg har hatt en nedtur nå og merker forskjell når jeg ikke gjør det.
Her er Bebes egenpleieprogram for å forbedre lymfestrømmen!
– Jeg gjør også lymfedrenasje, men det har ikke samme effekt. Jeg tror det delvis skyldes at lymfemassasjen varer lenger og jobber gjennom hele kroppen, og delvis at de involverer andre teknikker som kopping. Lymfesystemet er et langsomt, langsomt system, du kan ikke skynde på det. Korte behandlinger er ikke like meningsfulle.
Må begynne ved kilden
– Som Bebe sier: «Hvis det er trafikkork lenger unna, hjelper det ikke å rydde opp lokalt». Man må starte ved kilden, den må strømme rundt kragebeinshulene, armhulene og gjennom hele torsoen. Strømmen i overkroppen er veldig viktig, og lymfemassasjen følger en sekvens som åpner strømmen slik at den løsnede væsken har et sted å ta veien. Noen ganger tisser jeg som en foss etter behandlingen. Jeg er veldig positiv til lymfemassasje, det er uten tvil verdt det. Jeg får enorm hjelp og jeg får berøring samtidig, bare det tror jeg alle mennesker har godt av. Lymfemassasje er en veldig fin og myk massasje, det er bare koppene som går litt hardt på deg noen ganger. Jeg går på elevbehandlinger så mye jeg kan. Metoden hjelper folk så utrolig godt, så det må være en stor glede å kunne gi den, avslutter Irina.
Nysgjerrig på å utdanne deg til Lymfemassasjeterapeut? Les mer og meld deg på her!
Hei, Bebe. Hva skjedde med Irina?
– Det viktigste som skjer er at kroppen går i sjokk etter et inngrep som en operasjon. Dette blir ikke bedre av at lymfeknutene fjernes. Det som fjernes, er blant annet lymfebanene som fører væsken til kragebeinsgropen.
– Mange er traumatiserte i kroppen og ønsker ikke å ta på operasjonsområdet med hendene etterpå. Noen jeg har møtt, har til og med fått beskjed om at de ikke skal prøve å flytte lymfevæsken manuelt. Dette er helt motsatt av min erfaring, og det er viktig at folk blir informert om at de kan hjelpe seg selv. Fibrose oppstår når lymfevæsken stagnerer, når vi ikke får like mye væske ut som vi får inn. Sirkulasjonen er 80 % i venene våre, 20 % i form av lymfevæske. Lymfevæsken er litt mer tyktflytende, den inneholder slaggprodukter og lignende. Hvis den blir treg, setter den seg fast, vi legger på oss og akkumulerer væske. Spesielt er det lett å samle væske rundt et operasjonssted eller en skade. Det er som kake på kake, vi begynner å bygge disse arrene allerede i akebakken. Slagskader legger grunnlaget for stillestående områder. Det kan sammenlignes med en innsjø som vokser igjen, vi må trekke ut ugresset med røttene. Når vi for det meste masserer lokalt, åpner vi ikke ordentlig ved kragebeinet og i trunkus, og da får vi ikke støvsugeren i gang. Det er derfor mange sier at lymfeterapi ikke fungerer. Når du åpner opp for gjennomstrømningen i hele kroppen, har det en helt annen effekt. Lymfemassasje er viktig for dem med lymfødem, for å hjelpe kroppen til å gjenvinne sin normale funksjon Lymfekopping er spesielt effektivt ved arrdannelse. Det er ikke som kinesisk kopping, jeg ønsker aldri å få frem blåmerker. Jeg ønsker å fjerne slaggprodukter, ikke samle dem under huden. Det som forårsaker blåmerker ved kopping, er når du bruker for lite flowgrep og for mye løft. Det er viktigere å skape flyt enn å løsne arr, så man må gjøre begge deler. For det første er det viktig å skape tilgjengelighet; det du losser må ha et sted å gå. Blåmerker som blir liggende er et tegn på at lymfeflyten er treg, at lymfesystemet ikke klarer å transportere bort de små bloddråpene som ligger spredt under huden. Det samme gjelder alle blåmerker, de viser en viss stagnasjon. Det ville være en god idé for alle å ha en egenomsorgsmassasje mens de vokser opp, hjemme hos familien. Lymfesystemet er kroppens «støvsuger», og alle bør vite hvordan det fungerer. Og for at støvsugeren skal fungere, må du begynne ved kragebeinet – skriv det 2000 ganger!
Her er Bebes egenpleieprogram for å forbedre lymfestrømmen!
Nysgjerrig på å utdanne deg til lymfemassasjeterapeut? Les mer og meld deg på her!
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!