Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Øk hjernekraften din med meditasjon!
27 minutters mindfulness-meditasjon per dag endrer hjernens struktur og kapasitet på flere områder – blant annet de som styrer følelser, verdier og motivasjon, læring, kognisjon og hukommelse!
Mange vet at meditasjon er nyttig, men visste du at meditasjon kan endre hjernens struktur rent fysisk? Tidligere var det en teori om at hjernen slutter å endre seg etter voksen alder, men nå vet vi at dette ikke stemmer. For eksempel kan mindfulness-meditasjon forandre hjernen din ved å skape nye kretsløp eller endre måten nevronene snakker med hverandre på! Sara Lazar ved Massachusetts General Hospital og Harvard Medical School har gjort flere studier på hvordan meditasjon påvirker hjernen. Studiene viser at meditasjon ikke bare stimulerer aktiviteten i hjernen, men også påvirker dens fysiske struktur. Personer som mediterer regelmessig, har mer grå substans enn de som ikke gjør det. Denne grå substansen ble funnet i områder av hjernen som blant annet påvirker læring, auditiv persepsjon og sansene. Det var også mer grå substans i de delene av hjernen som er forbundet med arbeidsminne og beslutningstaking.
Dette er hvordan studien ble organisert
En første studie sammenlignet 20 personer som var vant til å meditere, med en kontrollgruppe. Det viste seg at de som mediterte mye, hadde en økt mengde grå substans. Det viste seg også at de som var vant til å meditere, hadde mer grå substans i frontal cortex, som er forbundet med arbeidsminne og beslutningstaking. Normalt krymper hjernebarken når vi blir eldre, noe som for eksempel gjør det vanskeligere å huske visse ting. Men studien viste at 50-åringer som mediterte, hadde like mye grå substans i hjernebarken som 25-åringer. I en annen studie ville man finne ut om de som hadde mer grå substans, hadde det før de begynte å meditere. I denne studien deltok kun personer som aldri hadde meditert før. De ble delt inn i to grupper, en kontrollgruppe og en gruppe som gjennomgikk et åtte uker langt mindfulness-program. Personene i mindfulness-gruppen måtte delta på én meditasjonstime i uken. De ble også bedt om å meditere hjemme i 40 minutter hver dag ved hjelp av en lydfil. Det faktiske resultatet var at de mediterte i gjennomsnitt 27 minutter per dag.
Interessert i yoga? Les mer om alle våre yogautdanninger, ayurvedautdanninger, yinyogautdanninger eller yogamassasjeutdanninger. Her kan du også lese om alle våre utdanninger og kurs. Få det bedre selv og få andre til å få det bedre sammen med oss i Axelsons og våre dyktige yogalærere!
Resultat
Etter åtte uker kunne forskerne se endringer i fem ulike områder av hjernen. I mindfulness-gruppen økte hjernevolumet i fire områder. Den største forskjellen ble sett i den bakre hippocampus i midten av hjernen, som mottar signaler fra det limbiske systemet for følelser, evaluering og motivasjon. Venstre hippocampus, som bidrar til læring, kognisjon, hukommelse og følelsesregulering, hadde også blitt større. Det samme gjorde deler av hjernen som er forbundet med å se ting fra ulike perspektiver, empati og medfølelse, samt et område i hjernestammen der det produseres en rekke regulerende nevrotransmittere. Amygdala, den delen av hjernen som aktiveres av angst, frykt og stress generelt, endret seg i gruppen som mediterte – den delen av hjernen ble mindre! Du kan lese mer om denne studien på Harvard.edu. Dette er fakta som jeg synes er svært positive, og de av oss som jobber med meditasjon som en del av et velværeyrke, kan ha stor nytte av å kjenne til dem – for oss selv og klientene våre!
Jenny Balotis jobber med rådgivning, opplæring og sosiale medier i en fagforening og har sitt eget firma Välvarande. Hun er utdannet asiatisk yogamassør og har nylig fullført Axelsons yogalærerutdanning.
Jenny bruker gjerne Metta Bhavana som et element i yogaklassene sine. Artikkelen og om hvordan Mindfulness påvirker hjernen skrev Jenny som en del av oppgavene sine under yogalærerutdanningen.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!